Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2060-ig működhet a leghíresebb katonai temető

2007. november 25. 11:15

Egyre kevesebb a szabad sírhely Arlingtonban, a világ leghíresebb katonai temetőjében, de a vezetés ígérete szerint az esedékes változtatások révén legalább 2060-ig továbbra is működhet az emlékhely.

Arlington a világ leghíresebb temetője – legalábbis 1963 óta, amikor a meggyilkolt John F. Kennedyt ott helyezték végső nyugalomra. Azóta több mint 300 ezer ember földi maradványai kerültek a festői környezetben fekvő temetőbe: katonák, akiket aktív szolgálati idejük alatt ragadott el a halál, veteránok, hősi halottak, elnökök, legfelsőbb bírák, miniszterek, akik katonák is voltak, polgárok, nők, férfiak, gyermekek.
Évente átlagosan hatezer sírral gyarapszik a temető és csak az elmúlt 12 hónapban kis híján 6800 temetkezés volt itt.

A temetőigazgatóság körültekintő tervezése ellenére is megeshet, hogy a hozzátartozók hallják az egy távolabb folyó másik temetkezésen eldördülő sortüzet. A jövő évi urnatemetésekre már most kell jelentkezni: sokak számára megéri a hosszú várakozást az a tudat, hogy drága halottjuk Arlingtonban nyugodhat.

A temetések száma állandóan növekszik, mert egyre több – naponta mintegy ezer – második világháborús veterán hal meg. Hárommilliónál többen még életben vannak. Ehhez jönnek az iraki és az afganisztáni háborúban elesettek, akik közül eddig több mint négyszázat temettek el Arlingtonban. Ezért az 1864-ben alapított és a hadsereg által működtetett temetőt az 1960-as évek óta először kibővítik. Jelenleg jó 240 hektárnyi a területe, az igazgatósági épületeket és a történelmi Arlington-házat is beleszámítva.

A temető területe több hektárral növekszik a kibővítés által, az eddig kihasználatlan területek megnyitásával együtt jövőre mintegy 40 ezer sírhely és kereken 30 ezer urna számára lesz hely. További bővítést is előirányoznak, ami lehetővé fogja tenni a temető működtetését legalább 2060-ig.

“Nem akarjuk bezárni. Arlington valóban hazánk nemzeti temetője" – mondta John Metzler, a temető főigazgatója.