Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

25 éve zuhant le a magyar An-26-os

Szöveg: JETfly |  2007. december 11. 14:07

Vannak helyzetek, amikor azok az emberek sem szívesen ülnek repülőgépre, akiknek hivatásuk, hobbijuk, „szerelmük” a vasmadár, életük nagy részét a levegőben töltik.

December 6-án a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Teve szállítórepülő-századának tagjai, hacsak nem nagyon szükséges, szívesebben maradnak a biztos talajon. Az ok prózai: 25 évvel ezelőtt, 1982. december 6-án zuhant le a Magyar Légierő 210-es oldalszámú repülőgépe Szentkirályszabadján.

1595871322
A repülőgép 1982. december 6-án Berlinből tért haza. Első útja Tökölre vezetett, ahol a rakományt kipakolták. A gép Tökölről Szentkirályszabadja felé vette az irányt, ahol akkoriban a szállító repülőgépek diszlokáltak. Az időjárás nem igazán kedvezett a repülésnek, Szentkirályszabadja térségében rossz látási viszonyokkal szembesült a repülőgép személyzete. A repülőgépnek át kellett startolni, és a manőver végrehajtása során következett be a tragédia. A 200 méter alatti jegesedés váratlanul érte a személyzetet, amelynek következtében oly mértékben és váratlanul csökkent a felhajtóerő, hogy a gép lezuhant.
A katasztrófa során az ötfőnyi személyzet közül négyen, Varga Gyula alezredes, másodpilóta, Nyári István százados, megfigyelő, Denke Károly százados, fedélzeti mérnök, valamint Kurucz László főtörzsőrmester, fedélzeti rádiós életét veszítette. A gép kapitánya, Takács László százados túlélte a katasztrófát.

Ez az oka annak, hogy Szent Miklós napján nem szívesen repülnek az An-26-os század tagjai.
A helyzet úgy hozta, hogy az idei jubileum alkalmával a gépeknek mégis levegőbe kellett emelkedniük. Az emlékezés azonban így sem maradt el.

Móron Denke Károly százados, fedélzeti mérnök sírját Nagy József ezredes, a repülőbázis parancsnokhelyettese – An-26-pilóta – koszorúzta meg. A század tagjai koszorút helyeztek el Veszprémben, Varga Gyula alezredes és Nyári István százados, valamint Kecskeméten, Kurucz László főtörzsőrmester sírjánál.