Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

440 éve szakadt három részre Magyarország

Szöveg: Kecskeméti József |  2010. augusztus 25. 12:00

Négyszáznegyven éve, a Speyer Egyezmény aláírásával vált véglegessé Magyarország három részre szakadása. A szerződést II. János és I. Miksa írták alá. A Speyer Egyezmény közvetlen előzménye az 1568-as drinápolyi béke volt, melyben I. Miksa és II. Szelim török szultán egyezett ki. A békeszerződés értelmében a magyar király elismerte az 1552. és 1566-ban bekövetkezett török hódításokat.

A XV-XVI. század egész Európa, s benne Magyarország számára is vérzivataros volt. A török hadak ugyanis jóformán ellenállás nélkül nyomultak előre, s egyre-másra hódítottak meg európai területeket. Bár számos ellenállást hirdettek meg a keresztény országok, hosszú távon ezek majd’ mindegyike kudarcba fulladt. Ennek oka részben belviszályokban keresendő. Magyarország végig élen járt a törökellenes küzdelemben, ám a XVI. század közepére az addig is forgandó hadiszerencse végképp elpártolt az országtól.

Belviszály miatt oda Buda

1526-ban a mohácsi tragédia után minden addiginál komolyabb belviszály pattant ki a magyar trónért. A fő törésvonal Szapolyai János és I. Ferdinánd között húzódott. 1538-ban azonban a váradi békeszerződésben látszólag kiegyeztek a felek. Az egyezmény értelmében Szapolyai János halála után Ferdinándra szállt volna a korona. Azonban Szapolyai János a halálos ágyán meggondolta magát, s végrendeletében a még csecsemőkorú

János Zsigmondot jelölte meg utódjául. I. Ferdinánd ugyan megpróbálta érvényesíteni trónigényét, ám ebben Fráter György megakadályozta. I. Ferdinánd ugyanakkor követeket menesztett Erdélybe, hogy az ottani rendeket a Habsburg-ház melletti hűségre kötelezze. Mindeközben Wilhelm von Roggendorf 20 ezer fős sereg élén Buda alá érkezett, hogy elfoglalja a várat.

Szulejmán viszont már korábban is jelezte, hogy kész fegyveresen is megvédeni János Zsigmond trónját. Ennek megfelelően egy mintegy 50 ezer fős sereggel indult Buda felé. A várvédők ennek hírére felbuzdulva kitörtek és egy részüket a Dunába szorítva megfutamították a Habsburg csapatokat. Szulejmán azonban nem csupán Buda felszabadítását tűzte ki célul. A Habsburgok legyőzése után 1541-ben csellel elfoglalta Budát. A főurak, akik éppen a szultán sátrában vendégeskedtek megdöbbentek az események ilyen fordulatát látván, ám nem tehettek semmit. A szultán egy erős őrséget hagyott hátra, s – mások mellett – Török Bálintot túszként magával vitte. A főurat haláláig a Héttoronyban tartotta fogva. A lépéssel az volt a célja, hogy az erdélyi nagyurakat zsarolni tudja. Ugyan I. Ferdinánd egy 40-50 ezer fős sereget mozgósítva megpróbálta visszafoglalni a várat, ám kéthetes eredménytelen ostrom után vissza kellett vonulnia.

Kudarc kudarc hátán

Nem csupán Buda esett el a harcokban.1552-ben Veszprém is elbukott, s a törökök Erdély meghódítására indultak. Temesvárt a környék egyik leggazdagabb főura Losonczi István védte. A nagyúr rendelkezésére azonban csak igen csekély számú haderő állt. A vár védőinek létszáma körülbelül háromezer főből állt. Velük szembe jelentős török túlerő sorakozott fel, ami az ostrom kezdetén egyszerre lőtte a vízi külvárost és a várat. Az egy hónapig tartó ostrom során Losonczi István majd’ összes vagyonát elzálogosította, hogy fizetni tudja a zsoldosokat és felmentő sereget toborozzon, ám végül elbukott. A törökök a harminckettedik napon egy rohammal bevették a várat. ugyan a megmaradt védőknek szabad elvonulást ígértek, de a tömött sorokban távozó katonákat végül felkoncolták. A következő végvár, ami elbukott Drégely volt. Szondy György sokáig tartotta magát a tízezres török ellenében, ám kitörési kísérlete nem járt sikerrel. Õ maga pedig a csatatéren vérzett el.

 

Szolnok gyakorlatilag árulás miatt veszett el. A várat hiába védte egy meglehetősen jól felfegyverzett és ütőképes őrség, az ostrom nyolcadik napján nagy részük megszökött. Bár korabeli beszámolók szerint a vár parancsnoka Nyáry Lőrinc is követte volna példájukat, ám esküje visszatartotta. Miután a törökök észrevették az őrség szökését, gyakorlatilag harc nélkül foglalták el a várat, Nyáry Lőrincet pedig elfogták.

A XVI. század közepén a sok kudarc mellett jóformán az egyetlen hadi siker Eger megvédése volt. A vár védőit Dobó István és Mecskey István vezette. A várban alig 1100 harcos volt, az ő segítségükre sietett még mintegy 900 fő a környező városokból. Õk azonban nem katonák, hanem többnyire parasztok voltak, akikre Dobó István az ágyúk kezelését bízta. A több hétig tartó ostrom után a törököket végül a vár védői visszaverték. A török támadás hevességét jelzi, hogy 12 ezer ágyúgolyót számoltak össze a várban.

Száz arany Zrínyi gyilkosának

Hiába volt azonban az egri diadal, a török megállíthatatlannak tűnt. Egy kortárs szerint

a szomorú 1552-es évben olyan nagy jelentőségű várak jutottak török kézre, melyek magukban is kitennének egy országot. I. Ferdinánd mindeközben főként Erdély elszakadását igyekezett meggátolni. Ennek során foglalta el – mások mellett – Kassát, Nagyidát és Zemplént. A törökök ugyanakkor az előrenyomulás során 1566-ra elérték Szigetvárt is. A várat Zrínyi Miklós védte, aki 1557-ben vette át a parancsnokságot Horvát Márktól. 1566. márciusában az új parancsnok el kezdte sürgetni, hogy a vár védőinek létszámát emeljék fel 6000 főre. Mindez hiábavaló volt, hiszen alig 2500 katona nézett farkasszemet a körülbelül 50-60 ezer (más források szerint százezer) főnyi török sereggel. Az ostromlókat maga I. Szulejmán vezette.
A törökök augusztus 1-jén érkeztek meg a vár alá, s négy nap múlva már szoros ostromgyűrűbe fogták azt. Először a gyengébbnek vélt Újvárost vették ágyútűz alá, ahonnan Zrínyi Miklós a harmadik napon kivonta erőit és felgyújtotta azt.

Ezt követően a török az Óváros ellen fordult, amit hatszáz katona védett, akik időnként egy-egy kitöréssel akadályozták meg, hogy az elfoglalt Újvárosban állásokat tudjanak az ostromlók kialakítani, illetve, hogy a töltést átvágva lecsapolják a vár melletti tó vizét. A védők hősiesen álltak ellen: korabeli beszámolók szerint egy keresztény vitéz tíz törököt vitt magával a halálba. Miután sikerült egy nagyobb rést ütni a várfalon a törököknek, augusztus 19-én nagy rohamot indítottak a védők ellen, akik létszáma eddigre jelentősen megfogyatkozott. Az Újváros védelme során ugyanis háromszázan, míg az Óvárosért folytatott küzdelmekben 1200-an vesztették életüket. Az ostrom további részében Zrínyi Miklós hősiesen tartotta magát, ám végül szeptember 7-én a vár elbukott. Az utolsó kitörési kísérlet során Zrínyi Miklós díszruhát öltött, s zsebébe száz aranyat tett azzal a céllal, hogy aki megöli, azé legyen a pénz. A kitöréskor megsebesült, majd a janicsárok levágták a fejét. Csekély vigasz, de I. Szulejmán nem érte meg Szigetvár elestét, szeptember 6-án halt meg.

 

Két egyezmény, három országrész

Ennyi kudarc után nyilvánvaló volt, hogy a kivéreztetett országnak időre van szüksége.

I. Miksa Szigetvár eleste után kért fegyverszünetet a törököktől. A következő nyáron pedig tárgyalások kezdődtek közte és II. Szelim között. A magyar király tíz évre szeretett volna fegyverszünetet kötni a Portával, ám az csak nyolc évet volt hajlandó aláírni, azzal a kitétellel, hogy lejárta után meg lehet azt újítani. A Drinápolyi Békeként számon tartott egyezményben I. Miksa elismerte az 1552-1566. közötti török hódításokat, s mind a két fél vállalta, hogy nem folytat további területszerző hadjáratokat. I. Miksa arra is kötelezettséget vállalt, hogy évi 30 ezer aranyforint adót fizet a Portának. A dokumentum külön rendelkezett Erdélyről is. E pontokban II. Szelim és I. Miksa azt vállalták, hogy egyikük sem támadja meg Erdélyt. Az ottani főuraknak viszont arra kellett kötelezettséget vállalnia, hogy ők sem indítanak hadjáratot sem a törökök, sem pedig a Habsburgok ellen. Az egyezmény már előrevetítette Magyarország három részre szakadását.

A Drinápolyi Béke értelmében ugyanis Erdély mellett a keleti Magyar Királyság is kénytelen volt rendezni a viszonyát a Habsburg-házzal.

I. Miksa magyar király (akit a német-római császárság trónján II. Miksaként tartanak számon) és János Zsigmond (II. János) Bécsben ültek először tárgyalóasztalhoz, majd Speyerben folytatták a megbeszéléseket. Ebben a városban írta alá a két fél augusztus 16-án az úgynevezett Speyer Egyezményt, mely végképp rögzítette Magyarország három részre szakadását. A szerződés értelmében II. János lemondott a magyar királyi címéről. Ezért cserébe az Erdélyi Fejedelemség fejedelmi címét kapta meg. Mind, mind pedig utódai önállóan uralkodhattak Erdélyben, ám az egyezmény értelmében a Szapolyai-család kihalása után visszaszáll a fejedelemség irányításának joga a Habsburg-házra.

Ugyan a Drinápolyi Béke értelmében Erdély, az Oszmán Birodalom és a Habsburgok vállalták, hogy nem indítanak egymás ellen támadást, a Speyer Egyezmény arról is rendelkezett, hogy egy esetleges török támadás esetén a két fél kölcsönösen egymás segítségére siet. János Zsigmond négy nappal az egyezmény ratifikálását követően meghalt, ám a sorban őt követő erdélyi fejedelmek is mind elfogadták a szerződést. Azt a dokumentumot, aminek legfőbb pontja (Erdély egyesítése a Magyar Királysággal) nem vált valóra. A szabad királyválasztás joga visszaszállt a magyar nemzetre.