Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gólyatábor Szentendrén: a katonaélettel ismerkedtek

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. augusztus 25. 11:51

2010.augusztus 10-én és 24-én a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre felvett hallgatóktól népesült be a szentendrei laktanya. A két időpontban összesen több mint 230 fiatal tett látogatást az MH központi Kiképző Bázis szentendrei objektumában az egyetem Hallgatói Önkormányzatának szervezésében.

A hagyományos Gólyatábornak nem először az egyik helyszíne Szentendre és nem is véletlenül. Több éve már annak, hogy a ZMNE Hadtudományi Kar hallgatóinak számára a szeptemberben kezdődő 3 hónapos egységes katonai alapkiképzés helyszínét választják a Gólyatábor színhelyéül. A 230 hallgató közül mintegy 70 fő augusztus 30-án ismét felkeresi a szentendrei kiképző bázist, hogy az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt teljesítse a minden katona számára kötelező alapkiképzés követelményeit. Számukra ez a nap alkalmat adott leendő kiképzőikkel való ismerkedésre is, a többiek számára pedig egy katonai szervezet életébe adott betekintési lehetőséget.

1595906427
 

A bő félnapos program hagyományosan a zászlófelvonáson való részvétellel kezdődött. Noha a Bánk bán című opera közismert áriájának dallamaira felkúszó nemzeti lobogó alatt a vigyázz állás még nem felelt volna egy díszszemle elvárásainak, a hallgatók ízelítőt kaptak abból, hogy képzésük során milyen ceremóniákkal találkozhatnak. A következő mozzanat a laktanyáról szóló tájékoztató meghallgatása volt. Mikusi Zsolt ezredes, az MH Központi Kiképző Bázis parancsnoka köszöntötte a „gólyákat", majd Róth László mk. ezredes, parancsnokhelyettes mutatta be az objektumot.

1595906427
 

Ezt követően három csoportot képezve különböző helyszíneken ismerkedtek a bázis kiképzési képességeivel. Jó néhányan megizzadtak a katonai testnevelési foglalkozáson és a meneten, mikor is alakzatban vonultak a lakanya útvonalain. A legnagyobb érdeklődést természetszerűleg a technikai eszközökkel való ismerkedés jelentette, hiszen sokan most találkoztak közvetlen közelségben T 72-es harckocsival és BTR-el.
A látogatás végén valamennyien élményekben gazdagodva távoztak, hiszen tartalmas program során bepillanthattak a kiképzők életébe, ezen túl ismerkedhettek a honvédség hagyományaival, jelképeivel, értékrendjével is, amely hozzájárulhat a katonai környezetbe való beilleszkedésük elősegítéséhez.

1595906427