Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fotók az első épülő kínai repülőgép-hordozóról

Szöveg: Háború Művészete |  2010. augusztus 25. 10:59

Az utóbbi időben Kína többször is a hírek középpontjába került saját repülőgép-hordozója építésének hírével, ugyanakkor fotók ez idáig nem kerültek nyilvánosságra, melyek az építési munkálatokat bizonyítanák. A napokban azonban lehullt a lepel az épülő kínai úszó szigetről, melyet az előzetes tervek szerint már 2012-ben hadrendbe szeretnének állítani.

Tajvan már korábban is hírül adta, hogy Kína megkezdte első repülőgép-hordozójának építését, azonban arról, hogy a hajó építése mely fázisban tart, bővebb információk nem hoztak nyilvánosságra. A kínai repülőgép-hordozónak hosszútávon komoly hatása lehet a térség katonai egyensúlyára, ugyanakkor egyes katonai szakértők szerint Kínának még legalább 10 évébe fog kerülni, mire a hordozó, a hajófedélzeti repülőezred, valamint a harccsoportot alkotó hadihajók körüli munkafolyamatok befejeződnek és bevethetővé válnak. Ezt követően azonban valószínűsíthető, hogy az Egyesült Államokat, Japánt és Tajvant is új helyzet elé fogja állítani a kínai repülőgép-hordozó megjelenése. Tajvannak fogja talán ez a legnagyobb fejtörést okozni, mivel ezáltal az országra Kína által gyakorolt katonai fenyegetettség duplájára nőhet. Az új harccsoport révén a tajvaniak már több irányból is veszélyeztetve lesznek, melyre a védelmi minisztérium már régóta keresi a hatékony megoldást.

Annak ellenére, hogy a két ország feszült viszonya javulást mutatott az elmúlt időszakban, Tajvan szeretne mindent megtenni azért, hogy egy esetleges támadás ne érje felkészületlenül. A tajvaniak tisztában vannak azzal, hogy nem lehetetlen, de nem is lesz egyszerű feladat egy modern repülőgép-hordozó semlegesítése, mindazonáltal az USA feltehetően segítséget nyújt majd Tajvan számára.

 

Címkékhadihajó