Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Használt repülőgépeket vásárol a brazil haditengerészet

Szöveg: JETfly |  2010. augusztus 25. 10:20

Hasonlóan a szárazföldi gépjárművekhez, a repülés világában is előfordul, hogy egy állam vagy gazdasági társaság megfelelő anyagi erőforrások híján kénytelen használt repülőgépeket beszerezni újak helyett. Ilyesmi elsősorban a harmadik világ országaiban fordul elő, ám néhanapján még olyan, elsőre jobb helyzetűnek tűnő államok is erre szánják magukat, mint Brazília.

A brazil haditengerészet nemrég az Egyesült Államokhoz fordult, hogy Clemenceau-osztályú repülőgép-hordozójához (A12 São Paulo, ex-Foch) tengerészeti szállító és légi-utántöltő feladatú típust szeretne vásárolni választása pedig a US Navy állományából 1988-ban kivont, azóta konzerválva sorsára váró Grumman C-1A Trader modernizált változatára esett. A két hajtóműves, felsőszárnyas típusból nyolcat állít majd szolgálatba Brazília.

Mint ismeretes, a brazil haditengerészet – pontosabban annak légi eszközöket üzemeltető részlege, az Aviação Naval Brasileira – jelenleg egyetlen merevszárnyas repülőgéptípussal rendelkezik, 23 A-4KU/TA-4KU Skyhawkkal (20 együléses, 3 kétüléses). Érdekesség, hogy az S-2 Tracker tengeralattjáró-vadász, mely a C-1A alapját képezte, annak idején szolgált brazil felségjellel a Minas Gerais repülőgép-hordozón.

Természetesen mielőtt megkezdhetnék aktív szolgálatukat, a Traderek jelentős modernizáláson esnek át. A hosszú, több mint húsz éves ideiglenes nyugdíj hatásait javítják, valamint az Embraer jóvoltából az eredeti Wright R-1820 dugattyús motorokat Honeywell TP331-14GR turboprop erőforrásokkal és Hartzell ötágú légcsavarokkal váltják le. Megújulnak a fedélzeti rendszerek is, valamint két példányt alkalmassá tesznek légi-utántöltő feladatok ellátására.

Ami az anyagiakat illeti: az Egyesült Államok a Foreign Military Sales keretében adja át a repülőgépeket 234 000 dollár darabonkénti áron. Ehhez jön még a felújítások és élettartam-hosszabbítások költsége, melyekkel együtt végül egy 3,5-4 millió dolláros számla kerekedik ki. Azt nem tudni, hogy a közel 50 éve készült gépek mennyi ideig repülhetnek majd Brazíliában.

Kapcsolódó hír, hogy a Brazil Haditengerészet erőteljesen szemez négy konzervált uruguayi S-2G Trackerrel, melyeket ugyancsak szívesen látnának hazai színekben – persze csak miután az Embraer ezeket is modernizálta.

Az Egyesült Államok haditengerészeténél már-már hagyomány, hogy az aktuális repülőgép-hordozó fedélzeti szállítógépet egy már meglévő, korai előrejelző vagy tengeralattjáró-elhárító platformból alakítják át. Így jött létre a Grumman S-2 Trackerből a C-1A Trader – valamint az E-1 Tracer – , a Northrop Grumman E-2 Hawkeyeből pedig a C-2A Greyhound.