Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

97 évesen ugrott az ejtőernyős

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 26. 8:35

Nagy-Britanniában minden bizonnyal új rekord született ejtőernyős ugrásban: a 97 éves George Moyse, a Royal Air Force (RAF) veteránja sikeres ugrást hajtott végre. Ezzel a teljesítményével ő a legidősebb brit állampolgár, aki ejtőernyővel valaha is földet ért. Moyse Mike Jeng oktatóval teljesítette a tandemugrást.

A nem mindennapi teljesítményhez egy Cessna-Caravan típusú repülőgépet vettek igénybe, mely a Dorset-i Bournemouth repülőtérről indult útnak. Majd az ugrásra, a Wiltshire-i Netheravon fölött, 3050 méter magasságból került sor.

A 97 éves George Moyse elmondta, hogy nem sokkal korábban meglátott egy hirdetést, amely szerint ejtőernyős ugrásra lehet jelentkezni. A rendkívül fiatalos veterán azonnal élt a nagyszerű lehetőséggel.

1595886360
Amikor ezt 43 éves unokája – Edward Brewer – meghallotta, nem akart hinni a fülének: nagy őrültségnek tartotta, és komolyan kételkedett abban, hogy az orvos valaha is engedélyezni fogja ezt az ugrást. Moyse azonban ezúttal is rácáfolt unokájára.

A veterán ejtőernyős a II. világháború idején, a Közel-Keleten, a RAF 1. páncélgépkocsizó századánál teljesített szolgálatot, itt szerette meg egy életre az ejtőernyős ugrásokat.

Moyse-nak sikeres, rekordok könyvébe kívánkozó ugrása után nemcsak szerető családja és baráti köre gratulált, hanem Anthony Hutchinson repülő hadnagy is, aki a veterán egykori alakulatának jogutódja, az 1. század tagjaként a közelmúltban még jelentős harccselekmények részese volt Irakban.