Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A 200. területvédelmi tartalékos katona Szombathelyen

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. május 20. 22:30

Aláírta szerződését a kétszázadik önkéntes területvédelmi tartalékos katona május 20-án, csütörtökön, Szombathelyen. Szalai Márk Valentin e jeles nap emlékére oklevelet és emléktárgyat is átvehetett.

20210520-OTT-szombathely (2)

„Fontos feladat, hogy több tízezer embert képesek legyünk beoltani és ellátni azzal a védelemmel, ami szükséges a koronavírus-járvány leküzdéséhez. Ehhez olyan katonák kellenek, akik az egészségügyi szakszemélyzet mellett segédkeznek, akár a rend fenntartásában, akár a civil lakosság irányításában. Több területen szükség van a honvédség munkájára” – emelte ki köszöntőjében Harangozó Bertalan, a Vas megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, hozzátéve: a koronavírus-járvány okozta vírushelyzet még inkább arra ösztönözte a megyében élőket, hogy csatlakozzanak az önkéntes tartalékos rendszerhez. „A kórházakban és az oltópontokon is találkozhattak a lakosok katonákkal, akik határozottan, fegyelmezetten segítették az egészségügyi személyzet munkáját, illetve közreműködtek a jelentkezők eligazításában. Közel ötmillió embert koordinálni nagy feladat, amihez a Magyar Honvédség jelentősen hozzájárult” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

20210520-OTT-szombathely (6)

Sipos Antal ezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoka a szerződés aláírását követően emléktárgyat adott át a megye kétszázadik önkéntes területvédelmi tartalékos katonájának, Szalai Márk Valentinnak.

„Ha körbenézünk a teremben, a maszk jelzi, hogy jelenleg is háborúban állunk, egy számunkra láthatatlan ellenséggel szemben. Ebből a feladatból is kiveszik a részüket az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák” – fogalmazott beszédében Sándor Zsolt vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka. Hozzátette: mindig, amikor a nemzet bajba kerül, vannak önkéntesek, akik válaszolnak a haza hívására és csatlakoznak a Magyar Honvédséghez. A tábornok hangsúlyozta: a járványügyi helyzetben nyújtott segítség mellett nemzetközi feladatokban is egyre inkább számítanak az önkéntes területvédelmi tartalékosok munkájára.

20210520-OTT-szombathely (4)

Szalai Márk Valentin húsz évesen döntött úgy, hogy katonának áll, azonban már gyermekkora óta vonzotta a honvédelem. Tervei szerint később gépészmérnöki pályára lép és reméli, hogy katonaként kamatoztathatja a megszerzett ismereteit. „Szeretnék egy olyan csapat tagja lenni, akik hasznos dolgot tesznek, segítenek másoknak” – mondta a frissen felszerelt katona, akinek a szerződés aláírását követően az első feladata a tizenkét modulból álló alapkiképzést elvégzése lesz.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalók a lakóhelyük szerinti járásban kapják meg a kiképzésüket, valamint szükség esetén ott teljesíthetik a feladataikat anélkül, hogy az otthonuktól hosszabb ideig távol kellene maradniuk.

Az ünnepség végén Harangozó Bertalan kormánymegbízott emléklapot nyújtott át a megye kétszázadik önkéntes területvédelmi tartalékos katonájának.