Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győr-Moson-Sopron megyében oltottak a katonák

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. május 20. 22:15

A Győr-Moson-Sopron megyei Győrzámolyon járt a Magyar Honvédség egyik oltóbusza május 20-án, csütörtökön. A mobil oltóállomáson az egydózisú Janssen vakcinával oltottak a katonák.

20210520-oltobusz (8)

A településen Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja személyesen győződött meg arról, hogy milyen nagy segítség a katonák munkája. Mint kérdésünkre válaszolva elmondta: a Magyar Honvédséggel való együttműködés rugalmas volt.

„A megye legnagyobb praxisa működik Győrzámolyon. A polgármester az első pillanattól kezdve két munkatársat rendelt a háziorvos mellé, akik az oltás szervezésében segítettek, így az átoltottság gyorsan emelkedett. Láttuk azonban, hogy vannak olyan idős emberek, akik a kórházi oltópontra nem tudnak eljutni, ezért szerettük volna, hogy az oltóbusz megérkezzen hozzánk, a katonai vezetés pedig meghallgatta ezt a kérést” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

20210520-oltobusz (1)

„A lakosság számára előnyt jelent, hogy a rendelkezésre álló vakcinából egy adag is elegendő” – tájékoztatott dr. Berkes Mária orvos alezredes, az MH Egészségügyi Központ katonaorvosa, aki ugyancsak a civilek és a katonák közötti jó együttműködést hangsúlyozta.

Pulai Nikoletta, a település polgármestere mindent megtett annak érdekében, hogy tájékoztassa a helyi lakosokat az oltóbusz érkezéséről, akik örömmel éltek is a lehetőséggel. „A településen élőknek nagy szüksége volt a segítségre, ugyanis korábban volt arra példa, hogy a kijelölt győri oltópontra nekünk kellett elvinnünk azokat az embereket, akik egyedül nem tudták az utazást megoldani. Ide viszont mindenki el tud jönni” – emelte ki a polgármester.

20210520-oltobusz (5)

A helyiek kérdésünkre válaszolva elmondták, több ok miatt döntöttek úgy, hogy beadatják az oltást. Volt, akit egészségének megőrzése, volt, akit a nyaralás reménye vonzott leginkább.

„Korábban már megfertőződtem koronavírussal. Akkor pánik lett úrrá rajtam, ezt szeretném megelőzni azzal, hogy beoltatom magam” – mondta Németh Márta.

„Nyáron szeretnék utazni, ezért döntöttem úgy, hogy beadatom a vakcinát” – árulta el Mohácsi Gyula.

Az egydózisú oltást követően két hét múlva alakul ki a koronavírus elleni védettség. A mobil oltóbuszokon dolgozó egészégügyi katonák további helyszíneken oltanak az országban a következő hetekben.