Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Déli határainkon helyreállt a törvényes rend

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 20. 22:00

Aktuális honvédelmi és biztonságpolitikai kérdésekről tartott előadást Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára Zalaegerszegen, május 20-án, csütörtökön.

20210520-HOAT-zalaegerszeg (4)

„A jelen technológiai és kulturális kihívásai – korunk legnagyobb kihívásai és hatásuk közvetlen környezetünkre” elnevezésű konferenciasorozat részeként tartott előadását Szabó István a Nemzeti Biztonsági Stratégia aktuális változásaival kezdte. Ezek közül kiemelkedik, hogy műveleti területként jelenik meg benne az űr és a kibertér. Utóbbi – szögezte le az államtitkár – a Magyar Honvédségen belül is kiemelt figyelmet kap.

„Az új stratégia legfontosabb kulcsszavai többek között a migráció, a kibervédelem, és a hibrid hadviselés. A migrációnak voltak előjelei, de a 2015-ben történtek sokkszerűen hatottak az országra. A nemzeti szintű karakán fellépésnek köszönhetően viszont déli határaink mentén helyreállt a törvényes rend. Jogi és műszaki határzár nélkül nem lehetett volna megállítani a migrációt, így viszont az illegális határátlépők útvonalai, ha lehet, már elkerülik Magyarországot. Az Európai Unión belül mi úgy gondoljuk: a migrációs válság kezelésének legfontosabb sarokköve a képességfejlesztés; részben erről szól a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program” – húzta alá Szabó István, kiemelve: a migrációnak egyik ritkán emlegetett veszélye az is, hogy „ha egy befogadó hozzáállású ország rendvédelmi szerveiben nagyon megnő a más országokból érkezett, asszimilálódni nem tudó, vagy nem akaró emberek aránya.”

20210520-HOAT-zalaegerszeg (2)

Az államtitkár hozzátette: a kormány szerint a válságot azokon a területeken kell kezelni, ahol az kialakult. Ezt jelzi részben a Magyar Honvédség folyamatos és aktív részvétele különböző válságkezelési műveletekben.

Előadását követően Szabó István kerekasztal-beszélgetésen válaszolt a témával kapcsolatos kérdésekre, felvetésekre.

A konferencián előadást tartott Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, valamint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is.