Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A ’48-as haditanácsra emlékeztek Sukorón

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2022. szeptember 30. 15:48

Az 1848. szeptember 28-i haditanács ülésezésének 174. évfordulójára emlékeztek és a szabadságharc hőseiért mondtak imát a sukorói református templomban.

RCS_9631_1

Sukorón fogadta 174 éve Móga János honvéd altábornagy Batthyány ügyvezető miniszterelnök parancsát, amely alapján fel kellett vennie a harcot Jellasics horvát bán seregével. Móga felvonult a Pákozd-Pátka közti magaslatokra. Egyike ezeknek a Mészeg-hegy volt, ahol a tüzérek felállították állásaikat. Jellasics itt vesztette el a csatát, hiszen a folyamatos tüzérségi csapást nem volt ereje elhárítani. A szabadságharc egyik legmarkánsabb emlékműve emiatt került ide. Batthyány Lajos és Móga tábornok sukorói szoborkompozíciója azt üzeni, hogy a pákozdi csatában a hadsereg bebizonyította, kész megvédeni a nemzet ügyét – mondta el a megemlékezésen dr. Görög István nyugállományú ezredes, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője.

RCS_9595_1

Mint arra Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke rávilágított: „szabadságharcunk nemzeti identitásunk egyik alapköve, ami szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak. Polgári átalakulásunk indukálójaként hatott és segítségével hazánk szinte egyedül jutott el Európában az eredményes katonai ellenállásig. Ezt az ellenállást csupán a cári Oroszország beavatkozásával lehetett letörni.”

Molnár Krisztián az összefogást hangsúlyozva kiemelte: „most sem vagyunk egyedül.” A megyei közgyűlés elnöke mindemellett fontosnak nevezte a keresztény hithez, tanításhoz való visszatérést, a közös nyelv, kultúra, gondolat erejét és értékeink, szabadságunk és jogaink mellett történő kiállást, hiszen ezek tudatában cselekedtek egykoron hős honvédeink is.

RCS_9649_1

A megemlékezésen - amelyen mások mellett részt vett dr. Simon László főispán, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője; Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága logisztikai haderőnemi szemlélője; Vokla János ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka; Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka; Rácz István őrnagy, katolikus tábori lelkész, valamint Szabó György alezredes, református tábori lelkész - fellépett a Honvéd Férfikar is. Az istentisztelet koszorúzással zárult.