Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A békéért együttesen kell fellépnünk

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Katolikus Tábori Püspökség |  2023. január 3. 16:17

A békétlenség mindig abból fakad, hogy nem vagyunk békében az Istennel – jelentette ki Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök január 1-jén, vasárnap, a béke világnapján az MTVA reggeli műsorában.

2023.01.03. Berta

Berta Tibor a Szentatya, Ferenc pápa 2023. január 1., a béke 56. világnapja alkalmából megfogalmazott üzenetét ismertetve hangsúlyozta, napjainkban a koronavírus mellett jelen van a hatalmaskodás, az irigység és igazságtalanság „vírusa” is, amelyet csak a hit erejével lehetünk képesek legyőzni. A hazánk szomszédságában pusztító háborúval kapcsolatban a dandártábornok megjegyezte, csak az együttes összefogás hozhatja meg a világnak azt a békét, amely nemcsak az ukrán-orosz háborúra, hanem a világ minden fegyveres konfliktusára is megoldást nyújthat.

„Az egyháznak számos tanítása volt az évszázadok folyamán a különböző háborús konfliktusok megoldására. Ebben a háborúban is oda kellene figyelnünk az Isten szavára” – hangsúlyozta Berta Tibor, aki felidézte: a második világháború pusztításait követően sokan feltették a kérdést, hogy hol volt az Isten, ugyanakkor voltak, akik feltették a kérdést: és hol volt az ember? „A béke világnapi üzeneteknek pontosan az célja, hogy figyelmeztessen bennünket arra, ha elfordulunk Istentől, akkor nem találjuk meg az életünk értelmét” – tette hozzá.

Berta Tibor dandártábornok emlékeztetett, a béke világnapját VI. Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük minden év első napján 1968 óta. Azóta a pápák január 1-jén a békére vonatkozó gondolatokkal fordulnak a világhoz, mindenkor konkrét elmélkedési témákat adva a híveknek. Ezek az üzenetek az országok, nemzetek, valamint a különböző politikai formációk mellett az egyes emberhez is szólnak. „Általánosságban fogalmaznak meg olyan helyzeteket és körülményeket, amelyeket az államoknak és az egyes embereknek, nekünk, be kellene tartanunk ahhoz, hogy béke legyen a világban” – fogalmazott a dandártábornok.

„Az ember egyfajta békére vágyik, ugyanakkor sajnálatos módon a megromlott emberi természetünk előbb-utóbb kihozza belőlünk a különböző békétlenségek problémáit” – figyelmeztetett Berta Tibor dandártábornok, aki emlékeztetett, Jézus olyan példát adott az emberiségnek, amelynek segítségével helyreállíthatjuk azt a békét, amely a világ teremtésekor létezett.

A beszélgetést itt lehet megtekinteni.