Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Bevetési Irányt összegezték

Szöveg: honvedelem.hu / Orientpress |  2007. november 30. 10:45

Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságon került sor a Bevetési Irány 2007 gyakorlat és bemutató foglalkozás tapasztalatainak összegzésére.

A rendezvényen jelen volt Havril András vezérezredes, a HM HVK főnöke, Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály vezetője, valamint a MH ÖHP vezető állományának és az alárendelt katonai szervezetek parancsnokai. Általános alapelv és követelmény, hogy minden szervezetet érintő program végrehajtása után, legyen az bármilyen területet érintő és nagyságrendű, a megvalósításban érintettek megbeszéljék a tapasztalataikat, megoldást keressenek a felmerült problémákra, értékeljenek, és mindezek alapján meghatározzák a jövőre vonatkozó szakmai irányelveket.

A Bevetési Irány gyakorlat minden évben a Magyar Honvédség legnagyobb, egész szervezetét érintő rendezvénye. Nagy társadalmi nyilvánosság és a szakma képviselői előtt kerülnek bemutatásra az újonnan kialakított képességek. Ebben az évben a MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt katonai szervezeteinek különleges műveleti, illetve az újonnan kialakításra került speciális katonai képességei, valamint a katonai vezetés új rendjének bemutatása volt a gyakorlat tárgya. A Honvédség egész szegmensét érintő szervezeti struktúra és feladatrendszer megváltozása miatt, különösen nagy jelentőséggel bírnak az értékelő konferencián elhangzott vélemények, érvek, szakmai tapasztalatok.

A konferencia záró részében került sor a gyakorlat összegzett értékelésére. Először Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály vezetője mondta el a vezérkar főnök által kijelölt elemző-értékelő csoport tapasztalatait. Õt követően Tömböl László mk. altábornagy, a parancsnok szemszögéből, részleteiben értékelte a gyakorlat és a bemutató napok végrehajtását, továbbá feladatokat határozott meg a szakterületek vezetői számára.

Havril András záró beszédében elmondta, hogy a gyakorlatról megerősítő, pozitív véleményeket kapott mind a civil, mind a katonai-szakmai szférából. A gyakorlatot összességében sikeresnek és eredményesnek értékelte. Hangsúlyozta, hogy az alapok, amikre építeni lehet, megvannak. A szakmai konzultáció pedig mindenki számára nyilvánvalóvá tette, melyek azok a területek, ahol továbblépés szükséges. A vezérkari főnök köszönetet mondott mindenkinek, aki a gyakorlat tervezésében és végrehajtásában részt vett.