Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bush utolsó jelentős szövetségese is kihátrál

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 30. 11:06

2008 közepére kivonják Irakból az országban állomásozó ausztrál katonákat – jelentette be pénteken Kevin Rudd, az ország frissen megválasztott miniszterelnöke.

A kivonás csak az Irak déli részén állomásozó 550 katonát érinti. Összesen 1500 ausztrál katona vesz részt az iraki küldetésben, többségük azonban nem az ország területén, hanem például a Perzsa-öbölben állomásozó hajókon teljesít szolgálatot.
Kevin Rudd, aki hivatalosan hétfőn foglalja el a kormányfői széket, a Melbourne rádióadónak adott nyilatkozatában közölte, hogy hátrahagynak néhány katonát, köztük azokat, akik az ausztrál nagykövetség védelmét biztosítják.

A balközép Munkáspárt vezetője elmondta, hogy a csapatkivonást az Egyesült Államokkal együttműködve hajtják végre.Ezt megerősítette az amerikai nagykövet, Robert McCallum is, hozzátéve, hogy maradnak majd ausztrál csapatok a térségben: az ausztrál haditengerészet és a légierő Irak területén kívül állomásozó egységei, valamint a bagdadi ausztrál nagykövetség őrei.

A múlt hét szombaton megválasztott Rudd és a konzervatív John Howard ellentétes álláspontot képviselt az iraki katonai szerepvállalás ügyében. A munkáspárti politikus ugyanis haza akarta hívni az Irakban állomásozó ausztrál katonákat, míg az eddigi konzervatív miniszterelnök erről hallani sem akart. A leköszönő Howard volt George Bush amerikai elnök utolsó jelentős szövetségese az iraki háborúban.