Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utolsó esély hadművelet – két magyar a listán

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 30. 11:30

Két magyar is szerepel a legkeresettebb háborús bűnösök listáján – jelentette be a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője.

Izrael vezető nácivadásza, Efraim Zuroff elmondta: a nyolc legkeresettebb háborús bűnöst az „utolsó esély hadművelet" keretében próbálják meg az igazságszolgáltatás elé állítani.

Dr. Képíró Sándor az egyik a magyar a nyolc legkeresettebb háborús bűnös listáján. A most 93 éves férfi a vádak szerint

részt vett négyszázezer zsidó deportálásában és meggyilkolásában az egykori Jugoszlávia területén. Emellett pedig közreműködött az újvidéki mészárlásban is 1942 januárjában, amikor három nap alatt ezernél több embert – főleg zsidókat – gyilkoltak meg. Képíró nyomára egy névtelenségéhez ragaszkodó skót bejelentése alapján jutottak; ő értesítette a Simon Wiesenthal Központot, hogy él az országban egy magyar, aki beszélt neki a zsidók deportálásáról. Mint kiderült, az illető Képíró egységében, majd a csendőrségnél szolgált a háború idején. A legújabb hírek szerint Chilében él.

Második magyarként felkerült a listára Zentai Károly, aki már régóta az ausztráliai
Perth-ben él. A 85 éves férfi kiadatását azért kérte a magyar kormány,
mert bíróság elé akarják állítani az akkor 18 éves Balázs Péter 1944
novemberi meggyilkolásáért. Zentai akkor a magyar hadsereg katonája
volt, ám tagadja, hogy bármilyen köze lenne a zsidó fiatalember
halálához.

A két magyar mellett a listán szerepel még a 93 éves Aribert Heim, aki a mauthauseni internálótábor egykori orvosa volt, és a vádak szerint, legalább félezer ember halálért felelős. A 95 éves Alois Brunner, a zsidók deportálásának egyik szellemi atyja volt, személyesen szervezte meg a franciaországi és a görögországi zsidók haláltáborokba szállítását. Jelenleg Szíriában, Damaszkuszban él. A most 87 éves Harry Mannil a vádak szerint legalább száz észtországi zsidó haláláért felelős. Mielőtt a Szovjetunió elfoglalta Észtországot, Mannil Venezuelába menekült, és azóta is ott él. A listán szereplő John Demjanjuk-ról, aki Ivan Demjanjukként született, azt állítják, hogy azonos Rettegett Ivánnal, aki a treblinkai táborban őrként korbáccsal és bunkósbottal terelt több ezer foglyot a gázkamrába. Demjanjuk 1951-ben emigrált az Egyesült Államokba a feleségével és a gyermekével; 1958-ban kapta meg az amerikai állampolgárságot. A horvát rendőrség egykori vezetőjét, a 94 éves Milivoj Asner-t azzal vádolják, hogy zsidók, szerbek és cigányok vére tapad a kezéhez. A háború vége után Ausztriába menekült, majd a kilencvenes évek elején hazatért szülővárosába, Daruvar-ra.
Algimantas Dailide a litván zsidók összegyűjtésében és fogva tartásában vet részt. A most 86 éves litván férfi ma Németországban él.