Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A biztonság az első

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2012. január 20. 9:21

Dr. Ruszin Romulusz ezredes, az afganisztáni MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizenegyedik váltásának parancsnoka egy új kiépített rendőri ellenőrzőpontot adott át január 18-án Pol-e Khumri város déli határában.

Baghlan tartomány rendőrfőnöke, Sherzad tábornok 2011-es hivatalba kerülése után azonnal megkezdte a rendőri erők megerősítését és a munka átszervezését. A tábornok cselekedetei kivívták a tartomány vezetőinek elismerését, de a biztonsági helyzet javításához mindez nem bizonyult elégségesnek, ezért több újításra is szükség volt. A rendőrfőnök a legfontosabbnak egyébként az ellenőrző-áteresztő pontok állandó működtetését és a folyamatos rendőri jelenlétet tartja a városban.

Mint az átadóünnepségen elmondta: Pol-e Khumri déli kapujánál eddig is volt egy ellenőrzőpont, de az áthaladó teherautók és kamionok kontrollját csak a forgalom egyidejű leállításával tudták a rendőrök megvalósítani. A most átadott, úgynevezett ellenőrzőöböllel ellátott rendőri „checkpoint" biztosítani tudja a teherforgalom szúrópróbaszerű ellenőrzését, és az időigényes átvizsgálás alatt – amelynek során elsősorban robbanóanyagokat és kábítószert keresnek a rendőrök – már el lehet különíteni a járműveket a forgalomtól.

Az ünnepségen a biztonság fontosságát, a bűnözők visszaszorításának szükségességét hangsúlyozta Ruszin ezredes, hozzátéve: ezért is járult hozzá a PRT a projekt mielőbbi megvalósulásához.

Fotó: A szerző felvétele