Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Black Swan 2021 gyakorlatra látogatott a kormányszóvivő

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Rácz Tünde és Kismartoni Mátyás |  2021. május 13. 10:04

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az MH Hadikikötőben és a szolnoki alakulatoknál ismerkedett a Black Swan 2021 nemzetközi különleges műveleti gyakorlattal május 11-én.

Hadikikötő_Szentkirályi (2)

A Black Swan – kétévente megrendezett – nemzetközi különleges műveleti gyakorlatnak immár hagyományosan Magyarország ad otthont. Az idei kiképzés legfontosabb célja, hogy a NATO-nak felajánlott, Szolnokon kialakítandó Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) elérje a kezdeti műveleti képességet. Az eseményen az R-SOCC partnerországain túl az Amerikai Egyesült Államok és Németország hadereje is képviseli magát. Az Egyesült Államok nehézfegyverzettel ellátott csapatszállító folyami hajókkal (SOC-R) is támogatja a gyakorlatot, amelyen a résztvevők többek között a folyami eszközök kezelését, a veszélyhelyzetek elhárítását, valamint a különleges rendeltetésű erők harceljárásait gyakorolják.

A gyakorlat egyik napját Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is megtekintette. A program az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjében kezdődött, ahol a kormányszóvivő Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnokának kíséretében megismerkedett a Black Swan 2021 célkitűzéseivel és mozzanataival, tájékoztatást kapott a különleges rendeltetésű amerikai SOC-R hajókról, valamint a Dunán megtekintett egy magyar-amerikai közös harcászati mozzanatot.

Hadikikötő_Szentkirályi (5)

A látogatás a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban és az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison folytatódott. Szentkirályi Alexandra először a központ képességeiről és feladatrendszeréről hallgatott meg tájékoztatót, majd megtekintette a gyakorlat parancsnoki központját, a magyar és amerikai különleges rendeltetésű katonák közös, éjszakai rajtaütést gyakorló harci mozzanatát, valamint egy éleslövészetet is.