Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa tett látogatást a fehérvári ,,Acélkockáknál”

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. május 13. 9:28

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájába látogatott Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa május 11-én.

Kriston_nyitó

A főtörzszászlós először Vokla János ezredessel, az alakulat parancsnokával az ezred feladatairól egyeztetett, majd Csizmadia Lajos főtörzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa kíséretében megtekintette az Acélkocka altiszti szakmai képzést, ahol a résztvevők a harcászati rádiókkal történő forgalmazás eljárásait gyakorolták.

Kriston_látogatás (12)

Kriston főtörzszászlós gratulált annak a közel húsz katonának, akik bekerültek az altiszti tanfolyam aktuális kiképzési szakaszába. Ők egyrészt rádiós, másrészt vezetékes szakirányban haladnak majd tovább. ,,Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és én is büszke vagyok önökre” - hangsúlyozta a kiválasztott altisztjelölteknek, akik hamarosan felesküdnek, hogy honvéd altisztként teljesítsenek szolgálatot. Felelősség, megújulás, megfelelő kiválasztás és megfelelő felkészítés: ezeket a főbb gondolatokat emelte ki a képzésben résztvevők számára, egyúttal felhívta a figyelmüket arra is, hogy aki egyenruhát ölt magára, az átadja magát valaminek, ami sokkal magasztosabb. Ez a ,,haza védelme”.

A főtörzszászlós szerint az idősebb altisztek koruknál fogva is nagyobb tapasztalattal bírnak, ám a ,,kiskockák” motivációban, tudásban felzárkóznak hozzájuk. Kriston István főtörzszászlós arra kérte az idősebb katonákat, hogy tanítsák a fiatalabbakat, akiktől ugyanakkor elvárja a szolgálatuk ellátásához szükséges alázatot. A vezénylőzászlós kiemelte: a híradás a harcbiztosítás alapvető eszköze, ezért is van szüksége hazánknak jól felkészült híradó katonákra.

Kriston_látogatás (9)

„A leendő altisztek május 11-i gyakorlatuk során két rádióforgalmi rendszeren, meghatározott forgatókönyv szerint végeztek forgalmazási manővereket: gyakorolták a segélykérési formulákat, a vezetőállomás szerepét és mindazon protokollokat, amelyeket a vonatkozó szakutasítás előír” – foglalta össze a képzés sokrétűségét Jerszi Szabolcs főtörzsőrmester, a fehérvári ezred híradózászlóaljának katonája.

Az Acélkocka altiszti szakmai tanfolyamnak köszönhetően a katonák mikrohullámú ismeretekkel, a híradó informatikán belüli vezetékes ismeretekkel, információvédelemmel, sőt, hálózati ismeretekkel is rendelkeznek majd. A következő hetekben ugyan specializálják magukat mind rádiós, mind pedig vezetékes szakágra, ám a most zajló képzéssel valamennyiüknek mindkét területre rálátása lesz.

Altisztté hivatalosan július 17-én válnak a ,,kiskockák” – ekkor tesznek esküt a haza védelmére Budapesten, a Hősök terén.