Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A büntetőintézkedések nem lassítják Irán nukleáris programját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 9. 13:04

Az iráni elnök csütörtöki kijelentése szerint az „arrogáns” nyugati hatalmak által bevezetett büntetőintézkedések nem lassítják az ország nukleáris programját. Mahmúd Ahmadinezsád szavai ellentmondanak az iráni atomenergia-ügynökség vezetője előző napi nyilatkozatának.

A vezető ugyanis azt mondta: „Azt nem állíthatjuk, hogy az intézkedéseknek semmi hatásuk nem lesz. A szankciók Irán nukleáris tevékenységét veszik célba, és talán lassítják is majd a munkát, de bizonyosan nem állítják le teljesen a tevékenységet."

Az Amerikai Egyesült Államok, Európa és az ENSZ is vezetett be szankciókat a vitatott iráni atomprogram, illetve a vele kapcsolatos teheráni hajthatatlanság miatt.

Irán továbbra is azt állítja, hogy csak villamos energia termelésére használja az erőműveit, és visszautasítja a nyugati vádakat, miszerint atombombát szeretne építeni.

„Iránnak nincs szüksége atombombára… Sőt, semmiféle bombára nincs szükségünk, hogy harcoljunk az arrogáns hatalmak ellen" – jelentette ki a nigériai fővárosban, Abujában Ahmadinezsád.

„Szeretném önöket biztosítani arról, hogy még ha a világ összes papírját is az országunk elleni megszorítások lejegyzésére használják, az mit sem fog változtatni a mi atomenergia-programunkon." – mondta az iráni elnök nigériai látogatásakor civil és vallási szervezetek képviselőinek.

Ahmadezsinád a Fejlődő Nyolcak (D8) találkozójára érkezett Nigériába. A D8 egy túlnyomó többségében iszlám fejlődő országokból álló tömörülés, amely az államok közötti kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésén fáradozik.

CímkékENSZ