Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Camcopter S-100-as kiállta a próbákat

Szöveg: Háború Művészete |  2010. augusztus 26. 15:07

Az osztrák Schiebel cég közleménye szerint a francia Délégation Générale pour l’Armement (DGA) beszerzési hivatal a francia hadsereg és a haditengerészet megbízásából lezárta a Camcopter S-100 függőlegesen fel- és leszálló (VTOL) pilóta nélküli légi jármű tesztjeit.

„Az utolsó próbák célja a francia Levant szigeten az volt, hogy egy VTOL UAV alkalmazhatóságát bizonyítsák tengeri körülmények között" – áll a Schiebel közleményében. Ezek között a feladatok között szerepelt szimulált kalózok elleni támadás megfigyelése, drogcsempészek elleni művelet, és különböző hajók nagyobb távolságból történő felderítése is. Levant szigetén, mediterrán körülmények között, száraz és forró időben több mint 20 órát repült a helikopter.

A teszteket a DGA személyzete hajtotta végre egy lízingszerződés keretei között. Ebben az időben több mint 50 felszállást és több mint 150 órát teljesítettek a géppel. A hadsereg és a haditengerészet körülbelül 1 millió eurós bérleti szerződést készül aláírni.
A szárazföldi tesztek során a hadsereg Sissone és Canjuners gyakorló terepein próbálták ki a gépet Kelet- és Dél-Franciaországban. A tesztek során a fő eszköze a gépnek a Thales Agile 2 elektro-optikai és infravörös szenzor volt.

A Schiebel cég együttműködött a Thales és a DCNS katonai hajóépítő céggel, annak érdekében, hogy a DGA-nak információkat adjanak egy 2011-re tervezett beszerzéssel kapcsolatban, mely során a haditengerészet Lafayette fregattjára vásárolnának VTOL UAV-okat. A Scheibel a Boeinggel is együtt működik annak érdekében, hogy betörhessen az amerikai piacra is. A cég eddig 40 darab S-100-ast adott el Al-Saber UAV néven az Egyesült Arab Emirátusoknak, akiknek opciójuk van további 40 gépre is.