Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A csatában vér borította a szoknyámat”

Szöveg: Takács Vivien |  2022. január 23. 10:15

Egyes források szerint 1941-ben nyolcszázezer nő szolgált katonaként a Vörös Hadseregben, akik közül körülbelül kétezren mesterlövészek voltak. Közéjük tartozott Ljudmila Pavlicsenko is, aki minden idők legeredményesebb női mesterlövésze volt.

LP1

A Szovjetunióban a második világháború alatt mintegy kétezer női mesterlövész tevékenykedett. Közülük mintegy ötszázan élték túl a háborút. Minden idők legeredményesebb női mesterlövésze Ljudmila Pavlicsenko volt, aki 309 ellenséges katonát lőtt le a háború alatt.

Az 1916. július 12-én, Ukrajnában született Pavlicsenko fiús lányként semmiben nem akart lemaradni ellenkező nemű társaitól. Tizennégy éves korától egy fegyvergyárban vállalt munkát. Tehetsége több sportágban is megmutatkozott, de legjobban a lövészetben teljesített, még egy amatőr lövészklubnak is a tagja volt. Amikor 1941-ben Németország a Barbarossa hadművelet keretében megtámadta a Szovjetuniót, abbahagyta a kijevi egyetemen folytatott történelmi tanulmányait, és azonnal beállt a seregbe. Ápolónői beosztást ajánlottak neki, amit nem fogadott el, mindenképpen harcolni szeretett volna. Így lett a kétezer női mesterlövész egyike. Az első bevetésén még nem igazán szerepelt jól, de amikor egy bajtársát kilőtték mellőle, hamar összeszedte magát. A kezdeti nehézségek után olyan profivá vált, hogy veszélyes mesterlövész-elhárítói feladatra is bevetették. Volt, hogy napokig mozdulatlanul kellett feküdnie, sokszor fagyott talajon.

LP3

Egy év alatt 309 ellenséges katonát lőtt le

Négy alkalommal sérült meg bevetései közben, de mindig folytatta a harcokat. 1941 és 1942 között 309 ellenséges katonát lőtt le. 1942-ben súlyosan megsebesítették az aknarepeszek. Miután felgyógyult, már nem tért vissza többet a harcmezőre, mivel arca és neve ismertté vált. Helyette propaganda feladatokat látott el. 1942 végén az Egyesült Államokba utazott, hogy megkérje a szövetséges amerikaiakat, küldjenek katonákat Europába. Ekkor fogadta őt Franklin D. Roosevelt elnök a Fehér Házban. Eleanor Roosevelt, first lady amerikai körútra hívta, hogy beszéljen a háborús tapasztalatairól. A körútja során számtalan olyan kérdést intéztek hozzá, ami a nőiességre utal. Egyik állomása után így fakadt ki: „Elképesztő, hogy milyen kérdéseket tesznek fel nekem a washingtoni női tudósítók. Nem tudják, hogy épp folyik egy háború? Olyan buta kérdéseket tettek fel, mint hogy használok-e púdert, rúzst és körömlakkot, vagy göndörítem-e a hajamat. Az egyik riporter még az egyenruhám szoknyájának hosszát is kritizálta, mondván, hogy Amerikában a nők rövidebb szoknyát hordanak, és az egyenruhám miatt kövérnek tűnök. Ez feldühített. Becsülettel viselem az egyenruhámat. Rajta van a Lenin-rend. A csatában vér borította. Világosan látszik, hogy az amerikai nőknél az a fontos, hogy selyem alsóneműt viselnek-e az egyenruhájuk alatt. Azt még nem tanulták meg, hogy mit jelképez az egyenruha.”

LP2

A háború után a Szovjetunióban nemzeti hősként ünnepelték, azonban a háborús trauma, a poszttraumás-stressz és a sérülések Pavlicsenkót sem kímélték. Ráadásul a férje a kezei között halt meg a harctéren, így gyakran a pohár fenekére nézett. A háború után befejezte egyetemi tanulmányait és történészként a haditengerészetnél helyezkedett el. 1957-ben újra találkozott Eleanor Roosevelttel, de ezúttal Moszkvában. 1974-ben stroke-ot kapott, 58 éves korában hunyt el. Életéről 2020-ban „A halál asszonya - Sztálin mesterlövésze voltam” címmel könyv is megjelent.

A második világháborúban 800 ezer szovjet nő vett részt, ami nagyjából a teljes állomány öt százaléka volt. Legtöbbjük ápolónői beosztásban szolgálta hazáját.

szovjetmesterloveszeknok