Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Don kanyarnál elesett magyar katonákra emlékeztek

Szöveg: Józsa Tibor zászlós | Fotó: Mátraderecske Önkormányzata, Kultúra Erdőkövesd, Tóth Zoltán Tibor őrnagy |  2023. január 19. 7:31

Számtalan határon inneni és túli település kegyelettel és hálás szívvel gondol hős szülötteire, akik távol a szülőföldjüktől, hazájuktól életüket adták a nemzetért. Hiszen nincs olyan települése országunknak, legyen az a főváros vagy bármely kicsiny falu, ahol nem várták a második világháború idején aggódva a híreket a távoli Don-folyó környékén harcoló családtagról. A településeken felállított hősi emlékművek oldalán feltüntetett sok-sok név tanúskodik arról, hogy a hazatérés, a szeretett családtag viszontlátása sokuknak nem adatott meg.

received_721159119682144

Heves vármegye északnyugati részének két kis településén, Mátraderecskén és Erdőkövesden is vannak ilyen hősi emlékművek. Oldalaikon számtalan családapának, fiúnak, testvérnek vagy egyéb családtagnak a neve szerepel, akik nem tértek vissza a második világháború kegyetlen harcaiból, köztük túlnyomórészt olyanok, akik a Don menti harcok során haltak hősi halált. A doni harcok során elesett hősökről 2014. óta minden évben közösen emlékeznek meg e két település lakói, valamint a szolnoki helyőrség katonái. Az idén 80 éve történt események tiszteletére ezúttal január 15-én szervezett megemlékezést a két hevesi település, amelyeken az MH Kiss József 86. Helikopterdandár díszalegysége, valamint a Légierő Zenekar Szolnok állománya is képviseltette magát.

Mátraderecskén, a díszőrség felállítása, a történelmi zászlók bevonulása, valamint a Himnusz hangjai után Forgó Gábor, a falu első embere köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Bali Tamás ezredes, dandárparancsnok adott történeti áttekintést az egybegyűlteknek. Megemlékező beszédében a hazaszeretetnek, mint dicső elődeink követendő példájának fontosságát, hagyományaink és hőseink emlékének ápolását emelte ki. Hangsúlyozta: napjainkban különösen fontos megemlékezni hős katonáinkról, hisz példájukat követve erőt meríthetünk a mai kor feladatainak végrehajtásához.

received_581324579994957

A megemlékezés folytatásaként Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese a hadtörténeti levéltárban őrzött korabeli hadijelentések segítségével elevenítette fel a 80 éve történt eseményeket. A koszorúzási ünnepségen a helyi önkormányzat, a Heves vármegyei kormányzati szervek, valamint Derecske város koszorúját követően Szolnok Helyőrségparancsnoksága nevében dr. Bali Tamás ezredes helyezte el az emlékezés virágait.

Erdőkövesden, a helyi önkormányzat és az „Erdőkövesdért” Közalapítvány által szervezett megemlékezés is a díszőrség felállításával és a történelmi zászlók felvonulásával kezdődött. Halla István, a település polgármesterének köszöntője után Bali ezredes történelmi áttekintését hallhatták az egybegyűltek. Az ünnepi megemlékezés után a település önkormányzata, az „Erdőkövesdért” Közalapítvány, valamint a helyi nyugdíjas klub koszorúit helyezték el a szolnoki katonák, ezt követően az emlékművön szereplő áldozatok neveinek felsorolása következett. Megindító pillanatai voltak az eseménynek, amikor minden egyes név felolvasásakor a helyi óvoda, illetve általános iskola növendékei egy-egy mécsest helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

FB_IMG_1673940629983

Erdőkövesd, valamint Mátraderecske lakosai hálás szívvel és méltó módon emlékezett meg hős fiairól, akik soha nem térhettek vissza szeretteik körébe. Ne feledjük, minél többen vagyunk, akik a magyar katona nemzet örökségét ismerik, annál többen leszünk nemzetben, családban, hazában gondolkodni tudó megbízható, felelősségteljes emberek a társadalomban.