Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többet jelentett ez az 500 óra, mint a 12 év

Az új technikai eszközök miatt is hasznos a német nyelvtudás

Szöveg: Kapás Viktor István főhadnagy | Fotó: MH Altiszti Akadémia |  2023. január 19. 8:51

Az MH Altiszti Akadémián elindult német nyelvből az ARMA B1 szintű 500 órás nyelvi kurzus, melyet Pigniczki Balázs őrmester, az akadémia Altisztképző Központjának kiképzője is teljesített, és nyelvvizsgát is tett.

23_01_10 iocs-pigniczki-interjú_001

Hogyan került először kapcsolatba a német nyelvvel?

Amikor általános iskolás lettem választanunk kellett egy idegen nyelvet és én a németet választottam. A szakközépiskolával és utána a technikummal együtt összesen 12 évig voltam kapcsolatban ezzel a nyelvvel, de valahogy nem tudtam megszeretni. Ennek ellenére a tanfolyam előtt közepes beszédkészséggel rendelkeztem.

Honnan értesült a tanfolyamunkról?

Kiképzőként sűrűek a napjaim, de az idei év elején egy kevésbé feszített tempójú időszakom volt. Ekkor tájékoztattak az elöljáróim a tanfolyamra való jelentkezés lehetőségéről, mellyel élni szerettem volna. A sikeres felvételt követően 2022. február-július között vettem részt az 500 órás kurzuson.

Milyen volt a csoport?

Vegyes összetételű csoportunk volt, egyes hallgatók most találkoztak először a német nyelvvel, de néhányan - hozzám hasonlóan - már rendelkeztek egy bizonyos szintű nyelvismerettel. A csoportdinamikánk szerintem nagyon jó volt, melynek kialakításában fontos szerepe volt a felkészült oktatóinknak. Sok feladat igényelt csoportmunkát. Ezek nagyban hozzájárultak a személyiségünk fejlődéséhez, amit a tanárok által alkalmazott differenciált oktatási módszer is támogatott.

23_01_10 iocs-pigniczki-interjú_002

Milyen volt a hangulat a félév során?

Jó érzés volt visszatérni az iskolapadban, ami a hagyományostól eltérő volt. Egyrészt a kis létszám miatt családias volt hangulat, másrészt a katonáktól elvárt és tartott fegyelmezettség is segített megteremteni a tanulást támogató légkört. Pozitív volt, hogy az alacsony létszám miatt mindenki tudott érvényesülni, továbbá kiemelném az ülésrendet is. A padok U alakban voltak elrendezve, így mindenki látta a tanárt és ő is minket, valamint mi is egymást, ami a kommunikációt is segítette.

Hogyan haladt a nyelvtanulással?

Megmondom őszintén ez az 500 órás tanfolyam többet jelentett nekem, mint a 12 év, amit az iskolákban tanultam. Nagyon tetszett a tanítás dinamikája. Ahol szükséges volt, több energiát fektettünk adott részre, ugyanakkor az előrehaladás a tananyagban folyamatos és lendületes volt. A képzés során szilárd és biztos tudásra tettem szert, sok nyelvtani rész került a helyére. Ezekre a jövőben fogok tudni építkezni és nagyobb motivációval vághatok neki a következő szinteknek. A kapott tudás az alapfokhoz képest magasabb szintre juttatott el minket. Az egyik csoporttársam, aki az alapokat sem sajátította még el, a tanfolyam végén megcsinálta az alapfokú nyelvvizsgát, rá két hónappal később meg a középfokút is.

23_01_10 iocs-pigniczki-interjú_004

Szeretné folytatni a nyelvi tanulmányait?

„Ja, natürlich” – azaz természetesen -, ugyanis önmagammal szemben nagy igényem van a folyamatos önképzésre, valamint a Magyar Honvédség által beszerzett és beszerzés alatt álló német technikai eszközök miatt is hasznos a német nyelvtudás fejlesztése. Amennyiben a jövőben az általános katonai kiképzések és más képzések, beiskolázások mellett lesz rá lehetőség, jelentkezek nyelvtanfolyamra!