Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A falakon is átlát az amerikai hadsereg új sisakja

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. április 3. 11:10

Az amerikai hadsereg által használt Integrált Vizuális Kiterjesztett Rendszer (Integrated Visual Augmentation System - IVAS) „élőben közvetíti” a katonák szeme előtti képernyőn, mi látható az őket szállító járművön kívül, így el sem kell hagyniuk azt, amíg nem tartják biztonságosnak a terepet.

gyalogos-ar-sisak (2)

Képzeld el, ahogy egy páncélozott járműben haladsz az ellenséges területre. Hamarosan ki kell szállnod, azonban semmit sem tudsz arról, hogy pontosan hol vagy és mi folyik körülötted. Egyedül a kint lévő katonák elmondása alapján tájékozódhatsz, esetleg egy periszkópon át nézhetsz körbe, de ez sem nyújt teljes részletességet a körülményekről. Egyetlen megoldás marad: ha kockáztatod az életed és kinézel a biztonságot nyújtó járműből. Mindez azonban csupán a múlt, ugyanis az amerikai hadsereg által használt IVAS erre nyújt megoldást. Az eszköz a falakon is „átlát”, melynek segítségével a gyalogosok biztonságos körülmények között figyelhetik meg a járművön kívül zajló eseményeket.

„Ez az a futurisztikus technológia, amiről mindannyian beszéltünk, illetve láttuk a filmekben és videojátékokban, de sosem gondoltuk volna, hogy tényleg lesz lehetőségünk harcolni vele” - mondta John Martin, a Bradley Master Gunner harmadik gyalogos egységének őrmestere az amerikai hadsereg új eszközéről. Az IVAS a korábban már használt fejre szerelhető kijelzők továbbfejlesztett verziója, ugyanis ezúttal különálló eszközöket dolgoztak egy szemüvegbe.

gyalogos-ar-sisak (6)

Hogyan kell elképzelni azt, hogy a katonák „átlátnak” a falakon?

A harcjármű oldalán lévő kamerákból és a szenzorokból információk érkeznek, melyek közvetlenül a katonák szeme előtt lévő áttetsző kijelzőn jelennek meg. Ráadásul mindez a látóteret sem korlátozza. Ez olyan hatást kelt, mintha a felhasználók keresztüllátnának a jármű falain és körbe tudnának nézni, a látottak alapján pedig eldönthetik, biztonságos-e odakint. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a katonák az egymás kijelzőjéből származó képeket is láthatják-e. Mindenesetre nagy előrelépést jelent a védelmük szempontjából, hogy ezentúl tisztában lesznek azzal, mi történik a járművön kívül, anélkül, hogy ki kellene nézniük belőle vagy elhagyniuk azt. Ez nagy segítség, ezelőtt ugyanis erre nem volt lehetőség.

gyalogos-ar-sisak (1)

„A múltban, ha éppen elhagyni készültél a járművet, egy kijelzőt használhattál, ami mutatta, hogy mit lát a vezető, a parancsnok vagy a tüzér, esetleg periszkópon keresztül nézhettél körül, illetve megkérdezhetted a csapatot, hogy konkrétan mi történik körülöttük. De alapvetően be voltál zárva a platform belsejébe és nagyon korlátozott tudással rendelkeztél a szituációról, amibe éppen besétálni készültél” – árulta el Joshua Braly, a Soldier Lethality Cross Functional Team tagja a korábbi tapasztalatairól.

John Martin őrmester hasonló tapasztalatokról számolt be: „osztagvezetőként mindig nehézséget okozott kikerülni a szorítóból, miközben azt sem tudtuk hol vagyunk, mivel különböző helyszíneken dobtak le minket. Az, hogy nem voltak információink a helyszínről, nagy kihívást jelentett, ami mindannyiunknál hibákhoz vezetett” – mondta.

gyalogos-ar-sisak (4)

A Nemzeti Védelmi Stratégia 2018-ban készült jelentése alapján képesek voltak megtalálni a katonák lehetőségeit érintő elmaradásokat, a mostani fejlesztéssel pedig kiküszöbölni a hibákat. Ugyan az IVAS korai prototípusát leginkább a hadműveletet megkezdő harcosoknak szánták, akik már kiszálltak a járműből, azonban a Night Vision Electronic Sensors Directorate (Éjjellátó Elektronikai Szenzoros Parancsnokság) szakemberei további applikációkat építettek a szemüvegbe. Ennek segítségével a járműben és az épületeken belül is képesek megtartani az irányítást. A prototípus működését szimulált bevetés közben tesztelik, melynek előzetes fázisa már 2019-ben elkezdődött. Jelenleg az SBCT (Stryker Brigade Combat Team), valamint a harmadik gyalogság tagjai Stryker és Bradley harckocsikon próbálták ki az eszköz kameráit és kommunikációs képességeit. Azt is megfigyelték, hogy viselése mennyire nehezíti meg a járműből való ki- és beszállást. A visszajelzések alapján további módosításokat végeznek a szemüvegen, azonban már ebben a fázisban is jól vizsgázott.

gyalogos-ar-sisak (5)

A prototípust nem csak bevetéseken fogják használni, hanem tréningező eszközként is működik majd, ezért minél hamarabb használható terméket akarnak belőle készíteni, utána megkezdődhet a sorozatgyártás. Végső formája változik, ugyanis bővíteni fogják éjjellátó, hőérzékelő és nyelveket élőben fordító funkcióval. Akár idén júliusban megkezdődhetnek a hadműveleti tesztek, év végéig pedig több mint 40 000 darabot használhatnak majd.

John Martin őrmester szerint az eszköz jelentősen meg fogja változtatni a hadsereg harcmodorát. „Tény, hogy nem fogunk annyi katonát elveszíteni, mert mindenki láthatja és követheti ugyanazokat az információkat. A lehetőségei és képességei ennek a technológiának végtelenek” – hangsúlyozta.

gyalogos-ar-sisak (3)

Forrás: raketa.hu
Fotók forrása: dvidshub.net

Címkékhaditechnika