Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkelők újra Brega városánál vannak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 17. 14:37

A líbiai felkelőknek ismét sikerült előrenyomulniuk az olajterminálja miatt stratégiai fontosságú Brega városáig, köszönhetően az elmúlt négy napban végrehajtott NATO-légicsapásoknak – közölte a felkelők egyik parancsnoka április 16-án, szombaton. A kormányerőkkel vívott szórványos összecsapások nyomán a felkelők elérték Brega elővárosait – mondta Hamid Hasszi ezredes. A város már legalább fél tucatszor cserélt gazdát, amióta március elején megkezdődtek a harcok a kormányerők és a felkelők között Líbiában.

A térségben szombaton is hallani lehetett robbanásokat, megfigyelők szerint valószínűleg az újabb légicsapások nyomán. Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója pedig azt jelentette, hogy Brega és a tőle mintegy 50 kilométerre található, a felkelők kezén lévő Adzsdábíja között szombat délután heves harcok folytak a két fél csapatai között.

Hasszi szerint az elmúlt négy napban a felkelők szándékosan nem nyomultak tovább Adzsdábíjánál kiépített állásaikból, ezzel lehetővé téve, hogy a légicsapások meggyengítsék a kormányerőket. Pénteken viszont elindultak, s elérték Brega egyetemi negyedét, ami a város olajkikötője mellett van.

Hasszi szerint ha sikerül elfoglalni Bregát, a felkelők mérnököket visznek majd oda, hogy megjavítsák az olajfinomítóban, s a többi olajlétesítményben keletkezett károkat.

A felkelők már többször elfoglalták a várost, illetve a tőle még nyugatabbra lévő másik fontos olajközpontot, Rasz Lanúfot, de azután – túl hosszúra nyúlt utánpótlási vonalaik, valamint a kormányerők nagyobb tűzereje miatt – mindig vissza kellett vonulniuk. Megfigyelők szerint most óvatosabban nyomulnak előre, így van esélyük, hogy meg is tudják tartani az elfoglalt területeket.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű francia humanitárius szervezet munkatársai szombaton egy hajóval 99 embert menekítettek ki a kormánycsapatok által ostromlott Miszráta városából. Közöttük 64-en a harcokban sérültek meg, s tíz ember állapota válságos. A hajó a tunéziai Zarzísz kikötőjébe futott be.

Alain Juppé francia külügyminiszter pedig szombaton azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt távozásra kényszerítsék, nincs szükség semmilyen újabb ENSZ BT-határozatra. „Úgy gondoljuk, hogy figyelembe véve magatartását, s népének könyörtelen elnyomását, Kadhafi elvesztette minden legitimitását arra, hogy továbbra is hatalmon maradjon" – mondta Juppé Párizsban újságíróknak. „Ez az álláspontja az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, az EU 27 tagállamának, az Arab Ligának, s nincs szükség semmilyen újabb BT-határozatra ezen alapelv jóváhagyására" – tette hozzá.

Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök pénteken nagy feltűnést keltő közös cikkben szögezte le: elképzelhetetlen Líbia jövője úgy, hogy Kadhafi, az ország jelenlegi vezetője hatalmon maradjon. Ezt követően Gérard Longuet francia védelmi miniszter elismerte: ezzel az állásfoglalással átlépték az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973-as számú (a líbiai katonai akciót megalapozó) határozatának kereteit.