Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A gárda miatt lemondott a miniszter

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 9. 11:48

Lemondott hétfőn a madagaszkári védelmi miniszter, miután az elnöki gárda a hét végén vérbe fojtott egy kormányellenes tüntetést.

Cécile Manorohanta közleményét, amelyben bejelentette távozását, a Radio Antsive helyi magánrádió hozta nyilvánosságra.

A Madagaszkár fővárosában, Antananarivóban szombaton legkevesebb 28-an vesztették életüket és több mint kétszázan megsebesültek, amikor az elnöki gárda feloszlatta a kormány távozását követelő tüntetést, amelyet az államfő politikai ellenfele, a hivatalából múlt héten felmentett fővárosi polgármester szervezett.

“A politikai válság ezen időszakában minden olyan családot támogatok erkölcsileg, amelynek halottai vannak és osztozom fájdalmukban" – írta a miniszter vasárnap kelt közleményében. “Anyaként nem tudom elfogadni ezt az erőszakot" – tette hozzá.

“Kormányszinten olyan megállapodás született, hogy a rendfenntartó erők feladata a lakosság és javaik védelme. Mindazok után, ami történt, úgy döntöttem, hogy mostantól nem akarok ennek a kormánynak a tagja lenni" – hangsúlyozta.

Az elnöki gárda az Antananarivo központjában lévő elnöki palota előtt nyitott tüzet Andry Rajoelina volt fővárosi polgármester támogatóira. A tüntetők Rajoelina felhívására vonultak az államfői hivatalhoz, hogy beiktassák a szigetország ideiglenes miniszterelnökét, akit a leváltott polgármester “nevezett ki". A tömeg áttörte a biztonsági erők első sorfalát, de a második már közéjük lőtt.