Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A grúzok szabadon engedték az orosz békefenntartókat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 18. 11:35

Szabadon engedték a grúz hatóságok azt a négy orosz békefenntartót, akit azzal gyanúsítottak, hogy megfelelő okmányok nélkül szállítottak fegyvert Grúzia területén.

A katonák fegyvereket szállító teherautón Abházia szakadár köztársaságból tartottak kifelé, amikor az ütközőövezetben, egy hídnál kialakított ellenőrzőponton a grúz hatóságok megállították őket, és húsz páncéltörő rakétát találtak náluk.

A békefenntartók arra hivatkoztak, hogy a rakétákat utánpótlásként viszik egy orosz bázisra, amely Abházián kívül, de az ütközőövezeten belül található. A grúz rendőrök azért vették őrizetbe őket, mert irataik szerintük nem voltak megfelelőek, és mert nem tájékoztatták őket előre a szállítmányról.

Sota Utiasvili grúz belügyi tisztségviselő szerint a békefenntartókat kedd este elengedték, várhatóan visszaadják teherautójukat is, de a fegyverek a grúz hatóságoknál maradnak, amíg nem dől el, hogy mi legyen a sorsuk. Az orosz védelmi minisztérium törvénytelennek minősítette a békefenntartók őrizetbe vételét, a tárca azt állította, hogy a katonák megfelelő okmányokkal rendelkeztek.