Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hamász szerint Obama „szerencsétlenül kezdett”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 23. 8:05

A palesztin mozgalom szerint nem jelent változást az Egyesült Államok közel-keleti politikájában, hogy Barack Obama váltotta George Busht, az új elnök ugyanazt a hibás politikát fogja folytatni, amelyet elődje.

“Obama ugyanazt az utat követi, amelyet a korábbi amerikai elnökök követtek" – mondta Uszáma Hamdan, az iszlamista mozgalom libanoni szóvivője az al-Dzsazíra katari hírtévének adott nyilatkozatában. “Úgy tűnik, el fogja követni ugyanazokat a hibákat, amelyeket George Bush elkövetett" – fűzte hozzá. “Szerencsétlen kezdetnek" nevezte, hogy az új amerikai elnök a tartós izraeli-palesztin tűzszünet feltételei között említette, hogy a Hamásznak le kell állítania az Izrael elleni rakétatámadásokat.

Az amerikai elnök kifejtette azt is, hogy Washington támogatja egy olyan új rendszer kiépítését, amellyel elejét lehetne venni a Gázai övezetbe irányuló csempészetnek, megakadályozva ezzel, hogy a Hamász újra felfegyverezze tagjait.

A Hamász-szóvivő szerint Obamának inkább azt kellett volna hangsúlyoznia, milyen fontos, hogy Izrael ne intézzen újabb támadást a Gázai övezet ellen.

Izrael december 27-én indított offenzívát a Gázai övezet ellen, hogy véget vessen az onnan kiinduló, a területe elleni palesztin rakétatámadásoknak.

A hadműveletekben nagyjából 1300 palesztin vesztette életét. Bush elnök a harcok alatt mindvégig szilárdan kitartott amellett, hogy a zsidó államot megilleti az önvédelem joga, a Hamásznak be kell szüntetnie a rakétakilövéseket.

Címkékjograkéta