Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tóra-tekercsek a katonáknak

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. január 22. 22:41

A Honvédelmi Minisztérium vezetése Tóra-tekercseket adományozott a Tábori Lelkészi Szolgálaton belül működő Tábori Rabbinátusnak. A tekercsek ünnepélyes felavatásán jelen volt Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és a Tábori Lelkészi Szolgálat vezető lelkészei.

Az ünnepi beszédet Dr. Ffölich Róbert dandártábornok, a Tábori Lelkész Szolgálat, Tábori Rabbinátus vezető rabbija mondta.
Beszédében kiemelte, hogy egy tizenöt éves álom valósult most meg: 1994-ben, amikor a Tábori Lelkész Szolgálat megalakult, csak remélni merték azt, hogy a Tábori Rabbinátus valaha Tóra-tekercsekkel fog rendelkezni. Később időről-időre felmerült annak az igénye, hogy legalább egy Tóra-tekercse legyen a tábori szolgálatnak.

A zsidó hívőknek a Tóra-tekercsek jelentik a szentírást. Régen ezek az igék mondták meg a követőiknek, hogyan éljenek, de ez az írás a hívőknek még ma is használati utasítást ad az élethez. Ha valaki úgy akar tartalmasan és szépen élni, ahogy azt az Isten és a környezete elvárja tőle, akkor a Tóra-tekercsek igazságait kell követnie.
“Csak példaként, néhány ezek közül az elvárásokból: Szeresd felebarátodat, mert ő is olyan, mint amilyen te vagy. Isten többek között ezt mondta Mózesnek akkor, amikor háromezer évvel ezelőtt a világon az erőszak szedte az áldozatait, háborúk pusztították az emberiséget. Ne átkozd meg a süketet és ne vess gáncsot a vaknak. Azt tanítja az írás, hogy mindig úgy kell élni, hogy senkit ne vezessünk félre és ne használjuk ki annak a tudatlanságát." Ezek a törvények azok – mondta a vezető rabbi –, amelyek megkülönböztetik a zsidó vallást más vallásoktól és ezek vannak leírva a Tóra-tekercsekben. A tekercsek nem csak a szentírás passzív hordozói, mert a Tóra-tekercsek élnek, a hívők hetente többször előveszik ezeket és olvassák, értelmezik a bennük foglaltakat.

A most kapott Tóra-tekercsek legyenek egyfajta motorjai a hadseregen belüli tartalmas életnek, olyan lendítő erői, amelyek előreviszik a munkát és segíti a katonákat a nehézségek leküzdésében. A tekercseket ünnepélyes keretek között helyezték el a frigyszekrényben.