Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A harminckettesekre emlékeztek

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor |  2021. november 5. 18:43

Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység az alegység csapatünnepén, a budapesti Petőfi Sándor laktanyában, valamint a Harminckettesek terén, november 5-én, pénteken.

32_napja_képek (7)

A megemlékezés a Petőfi Sándor laktanyában álló Harminckettesek emlékműnél kezdődött, ahol Ádám Barnabás ezredes, az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka megköszönte a díszegység katonáinak munkáját. „Ezen a falon olvasható egy felirat, mely úgy hangzik: <<Régi dicsőséget megőrizni s teremteni újat>>. Valahol a lelkünk mélyén tudjuk, hogy minden generációnak ez a küldetése. Tesszük ezt mindennap anélkül, hogy tisztában lennénk azzal, hogy történelmet írunk és olyan dolgokat teszünk, amit majd valamikor, valakik emlegetni fognak. Itt az alkalom, hogy megköszönjem elődjeinknek azt, hogy becsülettel teljesítették a kötelességüket és nekik köszönhetőn mi most megemlékezhetünk” – hangsúlyozta az ezredes.

32_napja_képek (9)

Márton Gábor hadnagy, a díszegység Honvéd Díszzászlóalj szakaszparancsnoka ünnepi beszédében felidézte az egykori 32. Honvéd Gyalogezred helytállását. „Habár az 1917-es évvel ellentétben katonáinknak nem kell lövészárkot ásniuk, állniuk az ellenség szakadatlan tüzérségi tüzét vagy elviselniük az akkor ugyancsak mindennapos nélkülözést, mégis ugyanazon éven belül kifogástalanul teljesíteni a díszelgési feladatokban, a határon, rendész járőrben és misszióban egyaránt, nagyon komoly kihívást jelent bajtársainkra és családjaikra nézve is. Nekünk, 32-seknek, az a legfontosabb feladatunk, hogy méltók lehessünk elődjeink útját járni, kiérdemeljük a közelmúlt katonáinak elismerését és méltó módon képviselhessük a Magyar Honvédséget itthon és külföldön egyaránt” – emelte ki a hadnagy.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott, ezután a résztvevők elindultak a Harminckettesek terére, ahol további koszorúkat helyeztek el a 32. Honvéd Gyalogezred emlékművénél.

32_napja_képek (29)

Az eseményen – mások mellett – Földi Miklós nyugállományú ezredes, a Harminckettesek Baráti Körének elnöke, valamint Balogh László nyugállományú ezredes, az MH 32. Budapest Őr és Díszezred egykori parancsnoka is részt vett.