Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hat évtizeddel ezelőtti tragédiára emlékeztek

Szöveg: Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége | Fotó: a szövetség felvételei |  2022. augusztus 18. 12:02

Hatvan évvel ezelőtt halt hősi halált Radics Péter honvéd (posztumusz őrmester), a Lentiben települő 26. Lövészezred sorkatonája, miközben a Kerka patakban fuldokló bajtársát mentette. A tragédia évfordulójára emlékezett a település önkormányzata, valamit a Szépkorúak Civil Szervezete augusztus 12-én, a Kortárs Közpark Emlékműnél.

DSC08197

A megjelenteket Horváth László polgármester köszöntötte, majd Dömény Sándor vezérőrnagy idézte fel a hat évtizeddel ezelőtti eseményeket. Mint elmondta: 1962. augusztus 13-án a második zászlóalj hatodik egységének tagjai, a számukra előírt kiképzési feladat részeként a vízi akadályon való átkelést gyakorolták szükségeszközökkel. Az egyik tutaj felborult és az abban ülők a Kerka-patakba zuhantak. Őket társaik és a közelben lévő civilek próbálták menteni. Két vízbe esett katonát az ár elsodort, az akkor még működő vízimalom turbinája pedig csak fokozta a víz sodrását. A parton átkelésre várakozó Radics Péter honvéd habozás nélkül utánuk vetette magát, el is érte őket, egyiküket nagy erőfeszítéssel kimentette, de másik társa mentése közben mindketten elmerültek és a vízbe vesztek. Mikor megtalálták holttestüket, ugyanúgy kapaszkodtak egymásba, ahogy az emlékükre állított szobron megörökítették őket. Radics Pétert hősi halottnak nyilvánították és őrmesterré léptették elő.

A rendezvényen családjával együtt részt vett Radics László, Répceszemere polgármestere, Radics Péter testvére, aki köszönetet mondott a bátyja emlékét megőrzőknek és a megjelent bajtársaknak.

A megemlékezés zárásaként az önkormányzat, a civilszervezetek képviselői és a megjelent magánszemélyek gyújtottak gyertyát és helyezték el a kegyelet koszorúit az emlékműnél.

DSC08209