Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első éles riasztás a Baltikumban

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy | Fotó: illusztráció |  2022. augusztus 18. 10:39

Megtörtént a magyar Gripenek első, elfogással járó éles riasztása a 2022. évi NATO Balti Légtérrendészeti misszió keretében.

IL-76

A magyar vadászrepülőgépeket augusztus 18-án kora hajnalban, egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba. A Gripenek a nemzetközi eljárásrendnek megfelelően sikeresen elfogták és azonosították a Balti-tenger fölött déli irányba tartó, IL-76 típusú orosz repülőgépet, amely ugyan kapcsolatban volt a légiforgalom irányítással és használta a válaszjeladót, azonban nem rendelkezett repülési tervvel. Az elfogást követően a Gripenek visszatértek a litvániai, Siauliai repülőbázisra.

A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység – 2015, majd 2019 után immár harmadik alkalommal, a NATO „Baltic Air Policing” misszió 60. váltásában – augusztus 1-től négy hónapon keresztül, közel 80 katonával és négy JAS-39 Gripen harci repülőgéppel látja el a balti országok légtérrendészeti feladatait. A litvániai Siauliai repülőbázison települve, hazánk vezető nemzetként - NATO parancsnokság alatt - Németországgal, Csehországgal és Olaszországgal közösen vesz részt a misszióban.

Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO csatlakozása óta, a kollektív védelem jegyében a szövetséges országok garantálják a három balti ország légterének védelmét négyhónapos váltásokban.

Kapcsolódó cikkek