Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

légtérvédelem

SPR00827

„Szükség lesz a fiatalok tudására”

2023. január 20. 7:26

Az újonnan megalakult légierő parancsnokságról, a kiképzésről és az idei év feladatairól beszélt dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, a Spirit FM Katonadolog című műsorában, január 19-én, csütörtökön.

20221212_bap_visszafogado

19 riasztás, 246 felszállás, 304 repült óra

2022. december 12. 20:10

Befejeződött a magyar légierő balti légtérellenőrzési küldetése, amelyet a NATO Baltic Air Policing (BAP) missziójának keretében láttak el a magyar Gripenek az elmúlt négy hónapban. December 12-én, hétfőn tartották a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison azt a visszafogadó ünnepséget, amelyen mások mellett Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa és Ugrik Csaba dandártábornok, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is részt vett.

index_BAP

Hazatérés

2022. december 4. 14:50

Befejeződött a magyar légierő balti légtérellenőrzési küldetése, amelyet a NATO Baltic Air Policing (BAP) missziójának keretében láttak el a magyar katonák és Gripenek az elmúlt négy hónapban. A kontingens december 3-án, szombaton este tért haza külszolgálatából Magyarországra egy C-17-es nehéz légiszállító repülőgéppel.

BAP (nyitó)

Balti légtérvédelem - mínuszokban is

2022. november 24. 7:37

Az első havazásra nem kellett sokat várni a Litvániában települő magyar kontingensnek. November harmadik hetében, több centiméteres hótakaró fedte be Šiauliait és környékét, így a repülőbázist is. A havazást többnapos mínuszok is követték, a leghidegebb napokon éjszaka -13 Celsius-fok is volt.

BAP_Koller_Ugrik (nyitó)

Parancsnoki látogatás a Baltikumban

2022. november 2. 15:11

A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységnél (MH BAP FLKA), a litvániai Šiauliai repülőbázison tett látogatást dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség megbízott légierő parancsnoka és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka. Az elöljárókat Ványik Attila alezredes, az MH BAP FLKA parancsnoka fogadta.

BAPmeteo1

Légtérvédelem, más éghajlaton

2022. szeptember 26. 7:26

Augusztus 1-től négy hónapon át védik magyar katonák – zömmel az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományából – a balti országok légterét. A kecskeméti bázistól több mint ezer kilométerre északra az éghajlati körülmények egészen mások - sőt kifejezetten szélsőségesek – mint odahaza. Hogy mégis pontosan miben más az éghajlat, azt Nagy Roland főhadnagytól és Szekeres Levente hadnagytól, az alakulat meteorológus tisztjeitől kérdeztük.

Baltic_Air_index

Magyar griffek a Baltikum égboltján

2022. szeptember 22. 7:50

Immár több mint másfél hónapja ismét magyar Gripenek őrzik a balti országok légterét. A NATO Baltic Air Policing missziójának 60. váltásában Magyarország vezető nemzetként négy JAS-39 Gripen vadászgéppel, csaknem nyolcvan katonával látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérrendészetét augusztus 1. és november 30. között.

Baltic_Air_Policing_sajtonap_20220921_17 copy

A balti légtérvédelem kiváló példája a szövetségesek közötti együttműködésnek

2022. szeptember 21. 22:05

A litvániai látogatás során – szeptember 21-én - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megtekintette a Šiauliai Légibázist is, ahol augusztus elseje óta, négy hónapon keresztül vezető nemzetként a Magyar Honvédség vadászpilótái látják el Litvánia mellett Észtország és Lettország légterének védelmét (Baltic Air Policing – BAP).

Vilnius_11

Litvániába látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka

2022. szeptember 21. 10:46

Hivatalos látogatást tett Litvániában dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, akit Valdemaras Rupšys altábornagy, a Litván Fegyveres Erők vezérkarfőnöke és Mindaugas Steponavičius dandártábornok, a Litván Fegyveres Erők törzsfőnöke fogadott katonai tiszteletadás mellett szeptember 19-én, hétfőn, Vilniusban.

gripen_nyitó

Gripenjeink a Baltikumban

2022. szeptember 12. 10:56

Más nemzetekkel közösen hajtottak végre kiképzési repüléseket a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei a Baltikumban.