Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

légtérvédelem

Baltic_Air_index

Magyar griffek a Baltikum égboltján

2022. szeptember 22. 7:50

Immár több mint másfél hónapja ismét magyar Gripenek őrzik a balti országok légterét. A NATO Baltic Air Policing missziójának 60. váltásában Magyarország vezető nemzetként négy JAS-39 Gripen vadászgéppel, csaknem nyolcvan katonával látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérrendészetét augusztus 1. és november 30. között.

Baltic_Air_Policing_sajtonap_20220921_17 copy

A balti légtérvédelem kiváló példája a szövetségesek közötti együttműködésnek

2022. szeptember 21. 22:05

A litvániai látogatás során – szeptember 21-én - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megtekintette a Šiauliai Légibázist is, ahol augusztus elseje óta, négy hónapon keresztül vezető nemzetként a Magyar Honvédség vadászpilótái látják el Litvánia mellett Észtország és Lettország légterének védelmét (Baltic Air Policing – BAP).

Vilnius_11

Litvániába látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka

2022. szeptember 21. 10:46

Hivatalos látogatást tett Litvániában dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, akit Valdemaras Rupšys altábornagy, a Litván Fegyveres Erők vezérkarfőnöke és Mindaugas Steponavičius dandártábornok, a Litván Fegyveres Erők törzsfőnöke fogadott katonai tiszteletadás mellett szeptember 19-én, hétfőn, Vilniusban.

gripen_nyitó

Gripenjeink a Baltikumban

2022. szeptember 12. 10:56

Más nemzetekkel közösen hajtottak végre kiképzési repüléseket a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei a Baltikumban.

Su-35 M

Újabb elfogás a Balti-tenger felett

2022. augusztus 30. 14:49

Ismét riasztották a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti feladatban résztvevő vadászrepülőgépeit. A Gripenek riasztására ez alkalommal egy Szentpétervárról Kalinyingrádba tartó AN-72-es repülőgép kíséretét biztosító két SU-35 típusú repülőgép miatt került sor.

_TDC0636

Ünnepi megemlékezés a Baltikumban

2022. augusztus 19. 16:25

A keresztény magyar államalapításra emlékezve tartottak ünnepi megemlékezést az MH Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységnél augusztus 19-én, a litvániai Siauliai Repülőbázison.

IL-76

Első éles riasztás a Baltikumban

2022. augusztus 18. 10:39

Megtörtént a magyar Gripenek első, elfogással járó éles riasztása a 2022. évi NATO Balti Légtérrendészeti misszió keretében.

Litván_1

A jelenlegi helyzetben kiemelt fontosságú a NATO-tagállamok közti szolidaritás

2022. augusztus 1. 8:58

Magyarország és Litvánia egyaránt „testközelből” érzékeli az orosz-ukrán háború súlyosságát, a jelenlegi biztonsági helyzetben pedig kiemelten fontos a NATO tagállamok közötti szolidaritás. Ennek jegyében a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei már harmadszor látják el ezt a feladatot, amiért a litván védelmi miniszter köszönetet mondott – közölte a honvédelmi miniszter, litvániai tárgyalásai után.

BAP_1

Ismét magyar Gripenek őrzik a balti légteret!

2022. július 29. 12:57

Augusztus 1-től újra a Magyar Honvédség légiereje biztosítja négy hónapon át a balti légtér, Észtország, Litvánia és Lettország védelmét, négy Gripen vadászgéppel. „A mai napon vezető nemzetként egy olyan feladat jelképes kulcsait vesszük most át, amely kitüntetett szerepet tölt be úgy a balti államok polgárainak életében, biztonságában, mint a NATO történetében” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a litvániai Šiauliai repülőbázison megrendezett átadás-átvételi ceremónián. Az eseményen részt vett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Baltic_index

Újra magyar Gripenek indulnak a Baltikumba

2022. július 21. 17:00

Hatalmas megtiszteltetés és felelősség a baltikumi légtérrendészeti feladatban való részvétel – jelentette ki dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára július 21-én, csütörtökön, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.