Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szükség lesz a fiatalok tudására”

Szöveg: Takács Vivien |  2023. január 20. 7:26

Az újonnan megalakult légierő parancsnokságról, a kiképzésről és az idei év feladatairól beszélt dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, a Spirit FM Katonadolog című műsorában, január 19-én, csütörtökön.

SPR00827

„2006-ig már volt légierő parancsnoksága a Magyar Honvédségnek, ahol egy nyelvet beszélő vezetők és beosztottak voltak. Ehhez tértünk most vissza” – kezdte a beszélgetést a dandártábornok. Hozzátette: most vezérkar van, alatta parancsnokságok. „Ez bürokrácia és szakmai szempontból is a lehető legjobb megoldás. A légierő parancsnokság – amelynek főhadiszállása Veszprémben van – kis létszámú, de annál lelkesebb. Jelenleg hatvanhat főből áll, de öt alakulat tartozik alánk: a kecskeméti és a szolnoki bázis, a győri rakétások, a pápai bázis és a légivezetési rendszer egy része is a légierő parancsnoksághoz tartozik.” A légierő parancsnokság struktúrájáról is elmondta: ugyanúgy épül föl, ahogy a NATO-ban. „Ez egy kis család, tehát ahogy szoktam mondani, gyerekre, kocsira lebontva ismerjük egymást, és sikerült megnyerni azokat az embereket, akikkel hatékonyan el tudtunk indulni. Nagyon szeretném, hogyha a fiatalokat is be tudnám vonni. A lehetőségeimhez mérten bizonyos területeket fiatalokkal is lefedek, hiszen bennük és az új képességekben bízva szükség lesz a tudásukra” – hangsúlyozta a megbízott parancsnok.

Az adásban elhangzott, hogy 2018 óta, amióta elindult a pilótaképzés, tizenhat helikopter és öt merevszárnyas pilóta repül. Rajtuk kívül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem padsoraiban harminchat fiatal pilótajelölt ül és újabb negyven már térdelő rajtban van. „Kanada után San Antonio mellé (Texas) is fogunk kiküldeni főként vadászpilóta jelölteket képzésekre, valamint megtaláltuk a szállító repülőképzésnek is a helyét.”

SPR00833

A dandártábornok beszélt a légierő parancsnokság legfontosabb feladatairól is. Elsőként kiemelte a Győrbe érkező NASAMS (norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú rakétarendszer) légvédelmi rakétákat, az izraeli radarokat, a pápai repülőtéren növelni fogják a kifutópályát és a nemzeti befogadóképességet, Kecskeméten növelik a Gripen flotta létszámát, Szolnokra pedig várják a tizenhat darab H225M típusú helikoptert.

A műsorban Koller József beszélt még a légi műveleti különleges képességről is. Példaként a 2021. augusztus végi, Afganisztánból történő kimenekítést említette, amikor nem csak magyarokat, hanem külföldieket is el tudtak hozni. Akkor nem a helikopterek, hanem az Airbus 319-esek voltak azok a légi eszközök, amik támogatták a kiválóan működő különleges műveleteket.

„Az orosz-ukrán háború rányomja a bélyegét mindenre. Mi továbbra is fokozzuk a kiképzésünket, az új eszközök rendszerbe állítását és az új eszközök használatát, olyan módon, hogy azok használatával a légierő teljesen támogatni tudja a szárazföldet és a Magyar Honvédséget” – zárta gondolatait Koller József dandártábornok.

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor

Kapcsolódó cikkek