Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Megpróbálunk felkészülni mindenre”

Szöveg: Petróczy Levente |  2022. november 10. 18:09

Pozderka Gábor ezredes, a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnokság parancsnokhelyettese kibervédelemről, a legfiatalabb haderőnemről beszélt a Spirit FM „Katonadolog” című műsorának vendégeként november 10-én, csütörtökön.

Katonadolog_1110_2

Sokan a legfiatalabb haderőnemként tekintenek a kibervédelemre, de korántsem napjainkban alakult ki ez a terület. Az egységet téglánként kell felépíteni – ahogy Pozderka Gábor ezredes fogalmazott – hiszen már a híradástechnikai eszközök felbukkanásától számítják az előzményeket. Kezdetben a számítógépek megjelenésekor az egyes gépekre külön egységként kellett tekinteni, majd az igényeknek megfelelően, a technikai fejlesztéseknek következményeként már hálózatokra csatlakoztatták az eszközöket, ennek hatására nőtt az adatok kiszolgáltatottsága.

„Az informatikai rendszerek alapvető feltétele, hogy mindenki felel a személyes adataiért és saját rendszereinek a védelméért. A kiber témakörére mindenki technikai sportként tekint. Itt elsősorban a hackertámadásokra gondolnak, amikor erről van szó” – mondta Pozderka Gábor ezredes.

A parancsnokhelyettes elmondta: a hackerekkel kapcsolatban meg kell említeni az etikus hackereket, akik azért dolgoznak, hogy egyes informatikai rendszerek sebezhetőségét mérjék fel, ezzel segítve az adott rendszer biztonságosabbá tételét. Természetesen van egy csoport, akik azzal keresnek pénzt, hogy rendszereket törnek fel és ezáltal adatokat lopnak, illetve közvetítik ezeket a bűnszervezeteknek.

„Vannak azok a rendszerek, amit a vezetéshez vagy kommunikációhoz használunk a Magyar Honvédségen belül. Ezek lehetnek olyan rendszerek, amelyek állandó telepítésűek és például a levelezés történik rajtuk, mint bármilyen más civil cégnél. Maga az egyén, és a Magyar Honvédség is támadási felület lehet, mivel a levelezési rendszerében olyan információkkal rendelkezik, amelyek értékesek lehetnek. Mi azon dolgozunk, hogy az általános tudatosítást bevigyük a rendszerbe, hiszen ugyanúgy az ügyintézői szinten is megjelennek olyan információk, amelyek nagy rendszerben érzékeny információk lehetnek” – világított rá az ezredes.

Katonadolog_1110_1

A parancsnokhelyettes elmondta, hogy feladataikban nemcsak a hozzáértő szakembereket keresik, hanem a jogi hátteret is biztosítják, továbbá a kiképzési feltételek megteremtése is a feladatkörükhöz tartozik.

Pozderka Gábor ezredes megosztotta a hallgatókkal, hogy a kibervédelem mindig több lábon áll, hiszen a támadások ellen nem lehet folyamatosan csak egyféleképpen védekezni. Mint mondta, itt folyamatos az „adok-kapok”; sokszor már egy-egy eszköz önmagában is rengeteg információt hordoz, elég arra gondolni, hogy egy-egy műszerről készült fotó vagy videó is rengeteg információt hordozhat.

A parancsnokhelyettes arra a kérdésre, hogy segítenek-e civil cégeknek, azt mondta: természetesen van olyan, hogy civil területen lévő cégektől jön megkeresés. Ezt a parancsnokság a Honvédelmi Minisztérium felügyeletével megkapja, majd technikai szakemberként felveszik a céggel a kapcsolatot.

„Megpróbálunk felkészülni minden eshetőségre, mert a Magyar Honvédségnek az a feladata, hogy minden helyzetben végre tudja hajtani az előírt műveleteket” – zárta a beszélgetést a parancsnokhelyettes.


Az adás az alábbi helyeken hallgatható meg: