Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fókuszban Ukrajna és a Balkán

A Közép-Európai Védelmi Együttműködés védelempolitikai igazgatóinak találkozója Ausztriában

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. november 10. 17:45

A Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation, CEDC) tagállamainak (Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és megfigyelőként Lengyelország) védelempolitikai igazgatói november 8-9-én az ausztriai Reichenau an der Rax városában üléseztek. Az eseményen hazánkat Hajnik László, a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte.

CEDC (1)

A találkozó első napján a védelempolitikai igazgatók csak CEDC körben, majd másnap nyugat-balkáni partnereikkel kiegészülve egyeztettek. A megbeszélések középpontjában az ukrajnai háború regionális kihatásainak, valamint a 2022-es osztrák CEDC elnökség tevékenységének értékelése állt.

Ami az ukrajnai háborút illeti, a védelempolitikai igazgatók egyetértettek abban, hogy bár jelenleg érthető módon minden figyelem Ukrajnára irányul, fontos, hogy ne feledkezzünk meg a Nyugat-Balkánról sem, ahol a biztonsági helyzet továbbra is roppant törékeny. Ennek szellemében egyöntetűen hangsúlyozták a térségben működő katonai műveletek (EUFOR ALTHEA, NATO KFOR) fenntartásának és a régió európai integrációja felgyorsításának fontosságát. A kérdés kapcsán Hajnik László helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a Nyugat-Balkán stabilitását és biztonságát támogatandó Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Békekeret forrásaiból a térség államai is minél nagyobb arányban részesedhessenek.Jelenleg az Európai Békekeret forrásainak döntő hányadát az Ukrajnának nyújtandó támogatások kötik le, globális fókuszú eszközként fontos ugyanakkor, hogy abból más térségek, köztük kiemelten a Nyugat-Balkán is részesedhessenek.

A 2022-es osztrák CEDC elnökség munkája vonatkozásában a védelempolitikai igazgatók megállapították, hogy a CEDC az elmúlt évben amellett, hogy a régiós államok közötti védelmi párbeszéd fontos fórumaként szolgált, számtalan gyakorlati együttműködési programmal (workshopok, tanfolyamok, gyakorlat) segítette a térség országai közötti védelmi kapcsolatok erősítését. Kiemelendő továbbá, hogy az elnökségi programokba minél nagyobb arányban igyekeztek bevonni a nyugat-balkáni államokat is, ezáltal is erősítve a velük való gyakorlati együttműködést.

Mint Hajnik László helyettes államtitkár elmondta, hazánk számára kiemelt érdek, hogy a nyugat-balkáni partnerekkel való együttműködés a jövő évi cseh elnökség idején is folytatódjon. A CEDC országok védelmi minisztereinek osztrák elnökséget záró találkozóját 2022. december 1-2. között Kremsben rendezik meg.