Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Itt szolgálni óriási megtiszteltetés!”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: a Magyar Honvédség Parancsnoksága |  2023. január 5. 15:17

A november 1-jén megalakult Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokságról beszélt Sándor Tamás vezérőrnagy, a Spirit FM Katonadolog című műsorában január 5-én, csütörtökön.

Sándor_Tamás_Katonadolog_szerk (1)

Az újév első adásában a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokságon szolgálatot teljesítő különleges katonákról kérdezték Sándor Tamás vezérőrnagyot, a szervezet parancsnokát.

„Sokszor megkérdezik, hogy mitől különleges a különleges katona. Igazából van egy hivatalos változat, ez a doktrínában megfogalmazottak szerint: különlegesen kiválasztott, egy különleges, kimondottan a feladatvégrehajtásában szervezett struktúrában, felszereléssel dolgozik kis csoportokban.” Hozzátette: amitől ők mások, mint a hagyományos erőkhöz tartozó szervezetek az az, hogy alapvetően kis alegység-kötelékben, kis csoportokban dolgoznak a katonák, ezért teljesen más a kohézió egy ilyen szervezeten belül: más a parancsnok és a beosztott viszonya. „Tehát ebben eltérünk azoktól a hagyományos erőktől, ahol alapvetően nagy kötelékekről beszélhetünk” – ismertette a különbséget a vezérőrnagy.

„Ahogy szoktuk mondani, minden fejben dől el. Ha valaki ennek az életstílusnak szenteli magát, akkor folyamatosan fenn kell tartania a fizikai állóképességét, mentálisan fittnek kell lennie, gondolkodnia kell, kreatív, csapatjátékosnak kell lennie, adott mértékben kerülnie kell az agressziót és nagyon fontos, hogy képes legyen olyan döntéseket hozni, ami ahhoz kell, hogy ő győzzön” – sorolta fel a parancsnok a különleges katona képességeit. Mint fogalmazott: a toborzást követően a jelentkező részt vesz egy szakalapozó kiképzésen, majd specializálódhat három-négy szakterületre, ahol különböző speciális felkészítéseket hajt végre. Nagyjából 16-18 hónap, mire eljut valaki odáig, hogy különleges műveleti katona legyen.

Sándor Tamás vezérőrnagy beszélt a különleges katona mindennapjairól is. Szerves része a napirendjüknek a fizikai felkészítés mellett a harcászati foglalkozás, a technikai eszközök vezetése, a búvármerülés, az ejtőernyős ugrás, valamint az úgynevezett „ölőházban” való gyakorlás. „Folyamatosan azt a képességet kell fenntartaniuk, hogy ők adott esetben 24 órán belül művelti területen bevethetők legyenek.”

Az újonnan megalakult parancsnokságról az új parancsnok elmondta: eddig a Magyar Honvédségnek egy különleges szemlélősége volt, ami alapvetően a képességfejlesztéssel foglalkozott. Azaz meghatározta azokat az irányokat, amelyre akár a katonai szervezetnek, akár a katonai szervezetet támogató egyéb képességeknek kellett mozogni. Ebbe beletartozott a beszerzéseknek a menedzsmentje és a doktrínafejlesztés kérdései is. November 1-jével, amióta megalakult a parancsnokság ez kiegészült egy fontos feladattal, az úgynevezett műveleti vezetéssel. „Mostantól válik ez igazán teljes képességgé, amit az is indokolt, hogy fel kell építenünk 2025-re a NATO Regionális Különleges Műveleti Parancsnokságot.

„Olyan különleges műveleti parancsnokságot kell létrehoznunk, ami a különleges műveletek teljes spektrumát képes vezetni nemzetközi környezetben, a partner nemzetekkel szoros együttműködésben a régión belül” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

A szomszédban zajló háború is egy okot adott arra, hogy megalakuljon az új parancsnokság. „Az orosz-ukrán háború a teljes magyar honvédségnek változást jelentett, hiszen az elöljárók határmegerősítő feladatot rendeltek el még a háború elején. Ez is aláhúzta talán azt, hogy nagyon indokolt volt a különleges műveleti parancsnokság fölállítása, hiszen ez a parancsnokság volt az, ami 24 órán belül kitelepült és elkezdte a műveletek vezetését” – ismertette.

A haderőfejlesztési program egy új lendületet adott, sok új beszerzés fog megvalósulni a közeljövőben. Az új parancsnok példaként említette, hogy a folyami képesség fejlesztésére két darab olyan amerikai gyártmányú hajót fognak kapni, amik tűztámogató feladatokra, illetve csoportok kiemelésére lesznek alkalmasak.

Végezetül Sándor Tamás vezérőrnagy elmondta: a különleges művelet a csúcsa valahol minden hadseregnek. „Itt szolgálni óriási megtiszteltetés. Én gépesített lövészként jutottam el odáig, hogy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka lehetek. Ez nyilván minden katonának a saját szintjén elérhető lehetőség, aki ma Magyarországon szolgál, vagy aki ebbe az irányba gondolkodik, akár civilként is” – zárta a gondolatait.

A műsorban szó volt még a 2021-es augusztusi kabuli kimenekítés sikerességéről, valamint az újonnan felállt parancsnokság céljairól is.

Sándor_Tamás_Katonadolog_szerk (2)

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor

Kapcsolódó cikkek