Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hatalmas technikai és színvonalbeli ugrásnak vagyunk szemtanúi!”

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a Magyar Honvédség Parancsnoksága, Rácz Tünde archív felvétele |  2022. december 22. 15:38

Dr. Lippai Péter dandártábornok volt a SpiritFM „Katonadolog" című műsorának legutóbbi vendége december 22-én, csütörtökön. A Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságának parancsnoka többek között a november elseje óta működő szervezetről, feladatairól és kihívásairól beszélt.

Lippai_kapott_katonadolog (1)

Az átalakítás, vagyis a szemlélőségből lett parancsnokság feladat- és felelősségkörét érintve dr. Lippai Péter dandártábornok elmondta, hogy az új kihívások szükségessé teszik az úgynevezett vezetési szintek különválasztását, az egyes feladatkörök szétválasztását, hogy hatásosabb lehessen az alárendeltek vezetése. Mindemellett hozzátette, hogy a szárazföldi parancsnokság – amely a szárazföldi szemlélőség jogutódja – bővebb feladatkört lát el, mint elődje. Ennek lényege, hogy a csapatok, az alárendelt katonai szervek mindennapi életét, főként a kiképzést és ezek teljes spektrumát a parancsnokságról kell irányítani.

A szemlélőségek stratégiai szinten gondolkoznak, lefektetve a jövő, jelen esetben a szárazföldi haderő jövője felé vezető utat. Ez a feladatkör azonban nem avatkozik bele a csapatok életébe, nem irányítja azokat közvetlenül. A legfontosabb változás tehát, hogy a szárazföldi parancsnokság immáron közvetlenül irányítja a szárazföldi erőket és az alegységek ugyaninnen kapják a működésükhöz szükséges információkat is.

Az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka azt is hozzáfűzte, hogy ez a szerepkör kiterjed a megvalósításhoz szükséges intézkedésekre is, amelyeket szintén az ő vezetése alatt adnak ki. Egy példával érzékeltetve a különbséget, dr. Lippai Péter dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a szemlélőség eddig azt döntötte el, hogy milyen típusú járművet rendszeresítenek, de az arra történő felkészítést, a mindennapokat már nem a szervezet irányította. „Most az ehhez szükséges valamennyi kiképzést mi irányítjuk, annak a tervezését, végrehajtását, ellenőrzését” – jelentette ki, megjegyezve, hogy „a parancsnokság szempontjából ez egy sokkal mélyebb feladat, többet jelent, ugyanakkor immár nem csak megmondjuk, hogy mit kell csinálni, hanem mi felelünk annak a megvalósításáért is.”

A beszélgetés során dr. Lippai Péter dandártábornok azt is részletezte, hogy a parancsnokságnak jelenleg hat alárendelt alakulata – két lövészdandár, egy felderítő és egy műszaki, egy hadihajós és tűzszerész ezred és egy vegyvédelmi zászlóalj – van, ami azonban január elsejével kissé módosul, hiszen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szétválik, így az új évvel kezdődően három lövészdandárt vezet majd a parancsnokság.

Azon műsorvezetői felvetésre, miszerint a szárazföldi alakulatok igénylik a legtöbb és legfontosabb haditechnikai eszközöket Lippai dandártábornok aláhúzta, hogy mindenfajta művelet, hadművelet alapvetően szárazföldre támaszkodik, ennek megfelelően a Magyar Honvédség személyi állományát is legnagyobb arányban a szárazföldi csapatok teszik ki, amivel egyenesen arányos a technikai eszközök száma is. A parancsnok örömmel számolt be arról, hogy a haderőfejlesztésnek köszönhetően számos új típusú jármű és eszköz került a honvédséghez, így harckocsik, gyalogsági harcjárművek, tüzérségi eszközök és nem utolsó sorban a katonák egyéni felszerelése is megújul.

Szólt a már itthon is használatban lévő Leopard 2A4HU harckocsikról, amelyek egyfajta kiképzési hidat képeznek a több évtizede szolgáló T-72-esek és a jövőben megjelenő Leopard 2A7+ típusú csúcsmodern eszközök között. Megemlítette azt is, hogy itt például nem csak az harckocsik irányításában, működtetésében mutatkozó különbségeket kell megtanulni, hanem fejben fel kell tudni készülni, át kell tudni állni egy teljesen másfajta gondolkodásra, mint amit eddig a katonák megszokhattak.

Leopard_archív

Dr. Lippai Péter dandártábornok beszélt továbbá a tüzérség új eszközéről, a Panzerhaubitze 2000-es páncélozott önjáró tarackról és azon Lynx, avagy Hiúz gyalogsági harcjárművekről is, amelyek első darabjai már meg is érkeztek, s amely típust a jövőben itthon fogják gyártani. Mint mondta, emellett jönnek újabb és újabb kézifegyverek, páncélhárító fegyverrendszerek és rakéták, ami azt is jelenti, „hogy nemcsak új eszközökkel gyarapodnak a szárazföldi erők, de nekünk ehhez kell felépíteni majd az egész rendszert. Ha ki akarjuk használni az új eszközökben rejlő maximális lehetőségeket, új struktúrát kell kialakítanunk, új eljárásrendeket és alkalmazási elveket kell kidolgoznunk, és az ehhez történő felkészítést is meg kell változtatnunk, a gondolkodásmódunkkal együtt.”

Összegzésül leszögezte, hogy ezek a haditechnikai eszközök mind a legmagasabb kategóriába sorolhatók. „Úgy gondolom, hogy egy hatalmas technikai és színvonalbeli ugrásnak vagyunk a szemtanúi” – jelentette ki.

A műsorban szóba került még a szemléletváltás fontossága és kihívásai, illetve, hogy az alárendelt egységeknek és katonáknak sokkal nagyobb döntési szabadságot kell adni, hiszen így tudnak jobban alkalmazkodni a gyorsan változó helyzetekhez.

Lippai_kapott_katonadolog (1)

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Google podcast

Spotify

Anchor

 

Kapcsolódó cikkek