Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világbajnok a határon

Szöveg: Dörnyei Levente főtörzsőrmester | Fotó: MH AIAK |  2022. augusztus 18. 9:15

Hagymási Réka törzsőrmester, világ- és Európa-bajnok kajakozó 2018 tavaszán vált az akkor frissen megalakult MH Sportszázad tagjává. A Budapesti Honvéd Sportegyesület tagjaként nem volt kérdés, hogy amint lehetősége adódik, magára ölti az egyenruhát. A törzsőrmesterrel a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisán találkoztam.

Hagymási tőrm. - sapkás

A beszélgetésre a reggeli órákban közvetlenül azután került sor, hogy a törzsőrmester visszatért a bázisra az egész éjszaka tartó, 12 órás szolgálata után.

Fáradtan, de készségesen válaszolt kérdéseimre. Érdeklődésemre elmondta, hogy a sportszázad tagjai is ugyanúgy kiveszik a részüket a honvédség határvédelmi kötelezettségeiből adódó feladatokból, mint a más alakulatánál szolgáló katonák. Nincs kivétel!

„A gépjárműves-járőr feladatom során a déli határ ásotthalmi térségében az illegális bevándorlók kerítésen való átjutását akadályoztuk meg járőrtársaimmal, illetve az esetlegesen átjutott határsértőket kerestük meg és fogtuk el” - mondta el érdeklődésemre, hozzátéve: „a határon való szolgálatból és az élsportból adódó kemény fizikai és szellemi kihívások nagyban hasonlítanak egymásra. Mindkét tevékenység fokozott koncentrációt és összpontosítást igényel.”

Kérdésemre, miszerint hogyan lehet összeegyeztetni a sportolói életformát a katonai szolgálattal Réka kifejtette: „a sportszázadnál való szolgálat biztos hátteret nyújt az edzésekhez, a versenyekre való felkészülésekhez. Egyfajta kettős életpályamodellt kapunk. A sportpályafutásunk befejeztével lehetőségünk nyílik a hivatásos katonai pályán való tovább haladásra.”

Hagymási Réka törzsőrmesterre a határszolgálat befejeztével – pár napos pihenőt követően – kemény edzések sorozata és további katonai feladatok várnak.