Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Holokauszt áldozataira emlékeztek

Szöveg: MH BÁ 1. KM DD | Fotó: az alakulat felvételei |  2023. április 19. 11:00

Több megemlékezést is tartottak a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, Szolnokon

holokauszt_megemlékezést2

Először a vasútállomáson, a zsidó deportáltak emléktáblájánál, majd az egykori Szolnoki Cukorgyár bejáratánál helyeztek el koszorút a megemlékezésen résztvevők. Ezt követően „Hope and Run” emlékfutás indult az általános és középiskolai diákok részvételével.

A város vezetői mellet a Szolnokon települt katonai szervezetek nevében helyezte el a megemlékezés koszorúját az egykori szolnoki gettó helyén Krezinger Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka, helyőrségparancsnok; Kiss Róbert ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka; Szikszai Tamás alezredes, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár, törzsfőnökhelyettese; Csengő István alezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Logisztikai Zászlóaljának parancsnoka; valamint Budavári Ádám törzszászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár vezénylőzászlósa.

holokauszt_megemlékezést4

A német megszállást követően, 1944-ben a csendőrség közreműködésével gyűjtötték össze a zsidó származású helybélieket. Szolnokon először a Liget úton akartak gettót létrehozni, de az ott lakók tiltakozása miatt végül azt a belvárosban alakították ki. Kerítést emeltek és a városból, valamint a környező településekről körülbelül ezerkétszáz embert hurcoltak oda. Az akkori épületek közül egy még ma is áll, a Jászkürt utcában.

A megrendítő esemény emlékét a Pelikán Szálló falán elhelyezett emléktábla, majd a 2018-ban felállított márvány emlékkő és az azon található bronz dombormű, egy szegre akasztott sárga csillagos kabát – amit Szabó Imrefia Béla szobrászművész készített – őrzi tovább.

Az emléknapot az egykori Zsinagógában (ma a Szolnoki Galéria) a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum 9. B osztály tanulóiból alakult Gép(szín)ház Társulat előadása zárta.