Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédelmi Értéktárba kerültek Zrínyi Miklós művei

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. december 17. 16:00

Zrínyi Miklós hadtudományi munkáinak Honvédelmi Értéktárba való felvételéről döntöttek december 17-én, csütörtökön, Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

LALA4894

A Honvédelmi Értéktár célja: a honvédelmi ágazatban azonosított nemzeti-honvédelmi és katonai értékek, valamint az ezekhez kapcsolódó értékek rendszerezése és gyűjtése.

Zrínyi Miklós hadi érdemei mellett kiemelkedő hadtudományi tevékenységet folytatott. Megteremtette a magyar hadelméleti irodalmat, munkái – csekély számuk ellenére – szinte műfaji teljességet jelentenek. Személyében tisztelhetjük az első magyar katonai teoretikust, aki máig ható munkáit magyar nyelven írta – hangsúlyozta a beterjesztést benyújtó prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, egyetemi oktató, az MTA Hadtudományi Bizottság elnöke, aki előadásában egyebek mellett ismertette a horvát származású Zrínyi (VII) Miklós (1620–1664) kiemelkedő magyar gondolkodó, költő és hadtudós életművét, kitérve katonai pályafutására, hadtudományi munkásságára, valamint a kutatási eredményekre.

Mint mondta: A Tábori kis tracta az úgynevezett szabályzatirodalomhoz kötődik, a Vitéz hadnagy a jó hadvezér portréját rajzolja meg, a Mátyás király életéről való elmélkedések a királytükör hagyományait követi, a Ne bántsd a magyart – Az török áfium ellen való orvosság című műve pedig tökéletesen illeszkedik az oszmánellenes röpiratok sorába. „Páratlan alkotásokról van szó, melyek hatásukat tekintve egész Európa érdeklődésére számot tarthatnak” – tette hozzá a vezérőrnagy.

LALA4812

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, az Ágazati Értéktár Bizottság elnöke emlékeztetett: a költő és hadtudós születésének 400. évfordulója alkalmából az Országgyűlés a 2020-as esztendőt Zrínyi Miklós emlékévvé nyilvánította. Németh Szilárd rámutatott: Zrínyi Miklós munkássága nemcsak irodalmi és hadtudományi szempontból, hanem a mai politikai és közéleti valóság szempontjából is megszívlelendő.

LALA4828

„Nem kérdés, hogy a Zrínyi-család valamennyi tagja a magyar ügyért harcolt” - mondta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a Hungarikum Bizottság tagja, aki egyebek mellett a magyar katonai hagyományok átadásának fontosságára hívta fel a figyelmet: „Az ilyen emberek - mint Zrínyi Miklós - a nemzeti összetartozást erősítik” – tette hozzá.

LALA4838

Dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a bizottság alelnöke kijelentette: Zrínyi munkássága nemzeti érték, amelynek ápolása és továbbadása nemzetközi szinten is közös célunk. „Zrínyi műveinek angol nyelvre fordításával lehetővé válik, hogy külföldi katonai intézmények is megismerhessék a költő és hadtudós páratlan alkotásait” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

LALA4850

Az összetartozás érzését erősíti, hogy napjainkban számos katonai szervezet és intézmény viseli Zrínyi Miklós nevét, amely bizonyítja azt, hogy a katonatársadalom is megbecsüli a hadtudós munkásságát – erről beszélt Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály főosztályvezetője, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviseletében Sallay Gergely főtanácsos hozzátette: Zrínyi Miklós neve minden korszakban nagy jelentőséggel és tisztelettel bírt, életműve követendő példaként merült fel.

Az eseményen végezetül elhangzott: az Ágazati Értéktár Bizottság tagjai a továbbiakban egyöntetűen kezdeményezik Zrínyi Miklós hadtudományi munkáinak hungarikummá nyilvánítását is.

LALA4859