Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A honvédségnél eltöltött 27 évemre visszagondolva csak pozitív a véleményem”

Interjú Kiss Gábor színművésszel

Szöveg: Kollár Aliz tartalékos hadnagy |  2021. január 31. 9:32

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság érdekvédelmi nyilvántartásába került honvédségi nyugdíjasként Kiss Gábor színművész, aki a magyar kultúra napján látogatta meg a parancsnokság Toborzó és Érdekvédelmi Osztályát adategyeztetés és adatkezelési megállapodáskötés miatt. Honvédségi múltjáról és jelenlegi munkássága felől érdeklődtünk.

Kiss Gábor (2)

Hogyan gondol vissza a honvédségnél eltöltött éveire?

A Magyar Honvédségre mindig örömmel gondolok vissza, nemcsak azért, mert színészi pályafutásom majd felét töltöttem itt, hanem mert mindig korrektek voltak a munkaadóim. 1969-ben szerződtem le a Honvéd Művészegyüttesbe, de mellette forgatásokra, próbákra is jártam, így fontos volt civil és katonai életem összeegyeztethetősége. Az akkori művészeti vezető, Görgey György ezredes, karmester és további előljáróim is mind közreműködtek ebben. Egészen 1996-ig voltam hivatalosan része a művészegyüttesnek, bár utána is aktívan szerepeltem az együttes színeiben, ekkor már mint kiemelt örökös tag.


Többször kapott honvédelmi elismerést, melyek voltak ezek?

Így van, együttesi plakettből számos darabom van, hiszen 27 évet töltöttem el a művészegyüttesnél. Több miniszteri elismerést is kaptam, illetve a jelenlegi honvédelmi minisztertől, dr. Benkő Tibortól egy kitüntető ezüst plakettet, nyolcvanadik évem betöltése alkalmából. Ezen felül a „Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát” tudhatom még magaménak.

Kiss Gábor (1)

Az ország nagy része a Szomszédok című televíziós sorozatból ismerheti önt, mint Hável igazgató. Milyen színházakban, hol találkozhatunk még munkásságával?

Jelenleg a Karinthy Frigyes Színház és a József Attila Színház állandó tagja vagyok, bár sajnos - nagy bánatomra - most zárva vagyunk. Jelenleg a kedvencem az „Egy nap az örökkévalóságból” című Csáky Pál drámája, amelyben Kádár Jánost játszom, színésztársam Ujréti László pedig Nagy Imrét.

Hogyan viseli a COVID-19 járvány okozta helyzetet?

Nagyon rosszul, hiszen ami az életet jelenti nekem, a színház a jelen járványügyi helyzetben egy óriási veszélyforrás. Családommal is csak maszkban és ritkán találkozom, így rendkívül várom már a végét.

Családjáról mit szabad tudni?

A feleségemmel egy lányunk van, tőle pedig két unokánk. Lányom, Sudár Gyöngyvér operaénekes volt, most tanít. A két unokám közül az egyik hamarosan a kognitív tudományok doktora lesz, a másik pedig még gimnazista.

A jövőt tekintve mik a tervei?

Igazán remélem, hamar léphetek újra színpadra. Mentálisan és fizikálisan is még jól érzem magam, nagyon ügyelek rá, hogy sokáig maradjon így az egészségem. Illetve, csak halkan súgom meg, hogy egy saját film forgatókönyvének elfogadtatásán fáradozom, de erről többet még nem mondanék.

Kiss Gábor (3)
Címkékkultúra