Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A jövő a fiataloké, a bölcsesség az időseké”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2022. szeptember 28. 10:04

Az idősek világnapja alkalmából rendezett jótékonysági koncertet a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, szeptember 27-én, kedden.

RT1_2929

„Bár a jövő a fiataloké, a bölcsesség az időseké és erre a megszerzett bölcsességre nagyon nagy szükségünk van. Az idősek világnapja kiváló alkalom, hogy felülvizsgáljuk irányukba tanúsított néha-néha bizony elmaradozó gondoskodásunkat” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Nagy Szilvia Annamária őrnagy, az alapítvány elnöke. Érdeklődésünkre külön elmondta: az alapítvány mindig is kiemelt figyelmet fordított az idősek gondozására és ápolására. „Amiben most élünk, azt elődeink teremtették. A jövőre nézve pedig: amilyen példát mi mutatunk a gyermekeinknek, azt fogjuk visszakapni tőlük. Ez egy örök körforgás” – mondta, hozzátéve: a rendezvény egyik célja, hogy a közönség általi adományokból szeretnék majd fedezni a karácsonyi csomagokat, amiket idősek között osztanak szét a szeretet ünnepén.

RT1_3018

Dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány kuratóriumának tagja, valamint az MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának elnöke köszöntőjében rámutatott: „idén harmincegy éve, hogy október 1-jén csaknem az egész világon áttekintik az időseket leginkább foglalkoztató problémákat és próbálnak választ találni azokra a kérdésekre, mi az idős emberek szerepe napjaink modern társadalmában és hogy viszonyul az idős korosztály a világ nagy változásaihoz.” Hozzátette: 1991-ben úgy becsülték, hogy világszerte körülbelül hatszázmillió hatvan év feletti ember él. Az előrejelzés szerint ez a szám 2025-re megduplázódhat.

RT1_3053

Az est első felében László Attila énekes, a Csillag Születik tehetségkutató verseny egykori győztese, dalaival idézte fel a szépkorúak fiatalságát. A szünet után a fergeteges hangulatról a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság fúvószenekara, az ABS (Army Band of Szentendre) Big Band-formációja gondoskodott. Vezényelt Rixer Krisztián őrnagy és helyettese, Grünvald László százados.

Az eseményt mások mellett megtisztelte jelenlétével Mudra József ezredes, az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, Szentmihályi Ilona, az Országos Kórházi Főigazgatóság Ápolásügyi Koordinációs Igazgatóság igazgatója, dr. Hirdi Henriett, a Magyar Szakdolgozói Kamara alelnöke, valamint dr. Komócsin Márta nyugállományú orvos alezredes is.

Az ENSZ javaslata alapján 1991 óta minden év október elsején a világ számos országában megtartják az idősek világnapját. 2014 óta a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány is megemlékezik az idősekről egy jótékonysági koncerttel.