Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő már a jelen? Sci-fibe illő hadiipari technikák

Szöveg: Balatoni Kitti |  2021. február 7. 20:41

Nagyobb fegyverek lövéseinek is ellenálló, mégis könnyű páncél, amely extra erővel ruházza fel viselőjét. Mindez egy sci-fi filmbe vagy videójátékba illő látvány lehetne, azonban könnyen lehet, hogy hamarosan a jelen valóságává válik a katonák számára.

Sokak számára talán leginkább sci-fi filmbe illő az az új, orosz katonáknak tervezett páncél, melyet a Central Research Institute for Precision Machine Building haditechnikai mérnökei valósítottak meg. Az orosz államhoz tartozó Rostec által fejlesztett golyó-és repeszálló prototípus sisakjában beépített kijelző található, a páncél maga pedig mesterséges váz, más néven exoskeleton lévén erősebbé teszi viselőjét. A vállalat szerint a ruha nagyobb fegyverek lövéseinek, közvetlen közelről akár 50 kaliberű lövedékeknek is ellenáll. Az anyagáról egyelőre nincsenek hivatalos adatok.

A Task & Purpose nevű katonai lap úgy véli, hogy könnyű polietilén szállal egészítik ki a páncélzatot. Így a fejlesztések ellenére sem kell többletsúlyt cipelniük a katonáknak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy rendszeresítik-e. Korábban Sotnik nevű ruházatával okozott meglepetést a hadipari vállalat, amely beépített éjjellátóval és olyan szűrővel rendelkezik, mellyel viselője képes ivóvizet előállítani. Ebből a páncélból háromfajta verzió jelent meg, a jelenleg elérhető változat 0.308 kaliberű lövedékeknek képes ellenállni.

Russian-Sotnik-combat-equipment

Nem csupán az orosz hadiipar fejlesztése emlékeztet a sci-fi filmek hőseire. 2013-ban az amerikai SOCOM, vagyis különleges műveleti parancsnokság bejelentette, hogy hasonló katonai páncélon dolgoznak, mint amelyet Tony Stark viselt a Vasemberben. Idén januárban kiderült, lehetséges, hogy a készítők egyelőre nem tudják megvalósítani a ruhadarabot, viszont bizonyos elemeit igen. Ilyen az Aim Control Enhancer (ACE) technológia is, mely arra hivatott, hogy lövés esetén csökkentse a rázkódást. Jelenleg az amerikai hadsereg célja olyan gyártókat találni, akik képesek a berendezéssel kompatibilis eszközök elkészítésére.

Címkékhaditechnika