Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A káosz lovasai – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. december 12. 11:17

A brit hadtörténelem egyik leghíresebb epizódjaként tartják számon a könnyűlovasság támadását: a katasztrófába torkollott rohamra a krími háborúban (1853–1856), a brit–francia inváziós erők utánpótlását biztosító Balaklava kikötője mellett került sor. Az események középpontjában a régi iskolát képviselő három arisztokrata és egy fiatal hivatásos tiszt nézeteltérései álltak. Mindhárom idős katona rendelkezett olyan jellemhibával, ami szerepet játszhatott a tragédiában, mégis azt a kapitányt tekinthetjük az események kulcsfigurájának, aki elsőként esett el a harcban.

MH_december_borító

A 19. század közepére Oroszország megerősítette európai hatalmi pozícióit, s elérkezettnek látta az időt, hogy kiterjessze uralmát a meggyengült, belső problémák által sújtott Török Birodalom fennhatósága alatt álló területekre, mindenekelőtt a Boszporuszra és a Dardanellákra; a két tengerszoros birtokában az orosz hadihajók akadálytalanul juthattak volna ki a Fekete-tengerről a Földközi-tengerre. I. Miklós cár előbb diplomáciai úton igyekezett eredményt elérni (Nagy-Britanniának tett ajánlatot a török területek felosztását illetően), ennek sikertelensége után azonban úgy döntött: erővel viszi döntésre a „keleti kérdést”. Az 1853 és 1856 között megvívott konfliktus – bár számos hadszíntéren zajlottak összecsapások – krími háború néven került be a történelembe.

Az oroszok és a törökök küzdelmébe 1854-ben léptek be további szereplők. Ennek közvetlen előzményeként 1853 novemberében Szinopénál a cári flotta megsemmisítő vereséget mért a szultán földközi-tengeri hajóhadára. A helyzet az európai erőegyensúly felborulásával fenyegetett, ami ütközött a kontinens több nagyhatalmának érdekével, így Nagy-Britannia és Franciaország a hadba lépés mellett döntött; a szövetséges csapatok 1854. szeptember 14-én a Krímben szálltak partra, hogy elfoglalják a félsziget legnagyobb orosz flottabázisát, Szevasztopolt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én megjelent számában!