Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kardrántás próbái

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. augusztus 12. 15:25

Hetvenhét honvéd tisztjelölt és százhuszonnégy hivatásos, szerződéses, illetve önkéntes területvédelmi tartalékos katona tesz esküt a Kossuth téren, augusztus 20-án. Az eseményre már javában próbálnak a főszereplők a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulóterén.

tisztavatás_próba (4)

Több mint kétszáz torokból harsan majd fel a tiszti eskü szövege Szent István napján a nemzet főterén. A Parlament előtt megrendezett esemény minden évben az egyik legünnepibb pillanat a Magyar Honvédség számára: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán végzett hallgatók - akik negyedik éve anyaalakulatuk, az MH Ludovika Zászlóalj katonái -, és a már szerződéses vagy hivatásos állományban lévő katonák, valamint az önkéntes területvédelmi tartalékosok számára ez a dátum jelenti tiszti karrierjük kezdetét.

A tisztavatás kivételes ünnepélyességének biztosítása természetesen megköveteli a maximális felkészültséget. Az avatandók augusztus 2-a óta folyamatosan gyakorolnak, hogy a jövő héten valóban felejthetetlen pillanatoknak legyenek szemtanúi azok, akik a Kossuth téren személyesen vagy a médián keresztül kísérik figyelemmel a tisztavatást. Az ötven perces esemény térelfoglalással, majd a köztársasági elnök fogadásával kezdődik, az eskütétellel, a tiszti eskü átadásával, Áder János államfő és Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédével folytatódik, majd a hagyományos kardrántással és a díszmenettel fejeződik be.

tisztavatás_próba (5)

Az avatandók minden nap reggel 8 órától délután 3-ig gyakorolnak az avatásra, felkészülésükben az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái vannak segítségükre. A huszadikán esküt tevők között van Szalkay Dániel honvéd tisztjelölt, aki kiemelkedő tanulmányi eredménnyel zárta egyetemi éveit. Mint mondta: gyerekkora óta tudatosan készült a katonai pályára, és már általános iskolában azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felsőfokú tanulmányait az MH Ludovika Zászlóalj állományában végzi el. Legszívesebben azokra az élményekre emlékszik, amelyek összekovácsolták a tisztjelölteket. „Ebben a négy évben olyan barátságok köttettek, amelyek egész életemben el fognak kísérni” – mondta a honvéd tisztjelölt, aki fiatal hadnagyként augusztus 30-án kezdi meg szolgálatát az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél, egy aknamentesítő hajó parancsnokaként.

tisztavatás_próba (3)

Az avatás legnagyobb fegyelmezettséget és összehangoltságot igénylő mozzanatai az eskümondás, a díszmenet és a kardrántás, ezeket kiemelt figyelemmel gyakorolják a résztvevők. A tisztjelöltek hangulata a folyamatos, kimerítő felkészülés és a nyári kánikula ellenére kiváló, mindenki várja már élete és pályafutása egyik legmeghatározóbb napját.

Kapcsolódó cikkek