Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katasztrófa-felszámolást gyakorolták

Szöveg: Zag Lívia önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy | Fotó: A szerző és a 83. TVZ felvételei |  2021. november 10. 7:10

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség november 6-án tartotta az idei szlovén-magyar-osztrák (SI-HU-A) nemzetközi katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot, amelyen Alsószölnök, Rátót, Gasztony és Rönök önkéntes települési mentőcsoportjainak riasztási és nemzeti újraminősítéséről is döntöttek. A három ország határmenti együttműködésén alapuló gyakorlatán az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalja immár másodszor vett részt.

20211108-TVZ-katasztrofa-gyakorlat (1)

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnökének megnyitóját követően dr. Orbán István, a szentgotthárdi helyi védelmi bizottság elnöke kiemelte: a 21. század hősei nem jelmezben és köpönyegben járnak, hanem mentési munkálatokban vesznek részt a hétköznapokban. Ezek a hősök lehetnek azon gyermekek példaképei, akikben még megvan a lehetőség egy jobb világ megteremtésében, s akik olyan értékekkel rendelkeznek, amivel az emberek visszanyerhetik az egymás iránti bizalomba vetett hitüket, hogy ha bajba kerülnek, akkor tőlük fognak segítő kezet kapni.

20211108-TVZ-katasztrofa-gyakorlat (4)

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a rendezvényt megnyitva kitért azokra az okokra, amelyek évekkel ezelőtt életre hívták a SI-HU-A katasztrófavédelmi, együttműködési gyakorlatot. MInt fogalmazott: az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva szükséges olyan felkészüléseket tartani, amelyek lehetőséget adnak az élet által megalkotott események, rendkívüli helyzetek elhárítására. Ezek sikeres végrehajtásához elengedhetetlen a rendvédelemben dolgozó szervezetek felkészültsége, hitvallása. A gyors reagálóképesség, az önkéntesek szerepvállalása, valamint a hivatásos és önkéntes csapatok hatékony együttműködése baj esetén.

20211108-TVZ-katasztrofa-gyakorlat (8)

A hivatalos megnyitót követően a katasztrófák felszámolásában résztvevő hivatásos és önkéntes szervezetek, illetve a külföldről érkező erők is megkezdték a feltételezett helyzeteknek megfelelő mozzanatok végrehajtását. A 83. Területvédelmi Zászlóalj a Vas megyét érintő, nagy mennyiségű csapadékot hozó ciklon elvonulását követő árvízvédelemben és csapadék elvezetésében segédkezett homokzsáktöltéssel és belvízi védekezésben való részvétellel. Az árvíz elvonulását követően fertőtlenítették Alsószölnök település utcáit, valamint csatárláncot alkotva felkutattak egy erdőben eltűnt helyi lakost. A település bejáratánál a mentési-elhárítási munkák idejére ellenőrző-áteresztő pontot működtettek.