Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonaéletből elkapott pillanatok

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2021. október 5. 16:48

A Honvédelmi Minisztérium „Katona-Élet-Képek” elnevezésű fotópályázatára érkező művekből rendezett eredményhirdetéssel egybekötött kiállításmegnyitót az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, október 5-én, kedden.

Kiállítás_fotópályázat (2)

„Katona-Élet-Képek” elnevezéssel, 21. alkalommal írt ki művészeti pályázatot a Honvédelmi Minisztérium. Idén – részben a hagyományokat követve, részben újragondolva azokat –, nem képzőművészeti alkotásokkal, hanem fotókkal pályázhattak a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség állományába tartozók. A pályázatra 20 alkotótól 52 kép érkezett, melyeket különböző tematikában nyújthattak be a nevezők. A „Bajtársi kötelékben” témára olyan pályaműveket vártak, amelyekben kifejezésre jut az összetartás, a bajtársiasság élménye, ami a honvédség szervezetének egyik legfontosabb alapértéke. A „Szakmámmal a hivatásomért” tematikában a Magyar Honvédség állományába tartozó szakemberekről és munkájukról készített képek érkeztek, bemutatva a honvédségben zajló feladatok sokszínűségét.

A kiállítás megnyitóján Bánki Filipp alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta: az eddigi években professzionális alkotásokat értékeltek, azonban idén azt szerették volna elérni, hogy a Magyar Honvédség katonái és a honvédelmi alkalmazottak is meg tudják mutatni műveiket. „A fotó manapság tömegek művészete lehet, hiszen bárki számára elérhetőek az ehhez szükséges technikai eszközök, akár mobiltelefonnal is készíthetők képek. Természetesen ennél sokkal magasabb szintre el lehet jutni és a nagy presztízsű fotók komoly technikai tudást feltételeznek, azonban a saját eszközével bárki képes lehet megmutatni egy élethelyzetet, kifejezni egy érzelmet. Szerettük volna, hogy a civil polgárok is lássák azokat az érzéseket és pillanatokat, amelyek egy katona életében mindennap megtörténhetnek” - emelte ki.

Kiállítás_fotópályázat (14)

Az elismeréseket Bánki Filipp alezredes, valamint Mudra József ezredes, az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka adta át a díjazottaknak. A pályázat első helyezettje a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Században szolgáló Yaski Benjamin törzsőrmester lett, „Véredet a Hazádért” című fotójával. Második helyezést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományában lévő Szűcs Sándor tizedes ért el, „A 62-es tüze” című munkájával. A harmadik helyezést az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonája, Baranyai István őrnagy vihette haza, „Figyelem” elnevezésű alkotásával. Nívódíjat kapott az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban szolgáló Németh Krisztina százados „Együtt egyedül…” című műve és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állományában lévő Bankó József szakaszvezető „Számíthatunk egymásra!” elnevezésű képe. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár különdíját az alakulat honvédelmi alkalmazottja, Kresz Fruzsina vehette át, „Célra tarts!” című pályaművéért.

Kiállítás_fotópályázat (9)

Az eseményen – mások mellett – Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója, valamint dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatója is részt vett.

A szakmai zsűribe a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Füzes Judith felelős szerkesztőt és Rácz Tünde fotóriportert delegálta, mellettük Mucsy Szilvia fotóművész „civil szemmel” értékelte az alkotásokat. A zsűri által kiválasztott fotókból kiállított tárlat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum után, 2022-ben vándorkiállításként az ország több településén is látható lesz.