Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A katonatörténelem kultúránk szerves része”

A magyar kultúra napja legfőbb üzenete: legyünk hűek gyökereinkhez, magyarságunkhoz

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Nagy Gábor |  2024. január 22. 19:17

„Ma két kiemelkedő eseményre emlékezünk: Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, illetve 180 esztendővel ezelőtt, 1844-ben lett hazánk hivatalos nyelve a magyar” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a magyar kultúra napja alkalmából rendezett központi ünnepségen, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, január 22-én, hétfőn.

„Nehézségekkel teli világunkban az ember biztos fogódzót, követendő magatartásmintát, életre szóló élményt és etikus értékvilágot kap a kultúrától. A kultúrától, ami nem csak megtanulható ismeretek tömege, hanem nemzedékről nemzedékre továbbított érzelemvilág és életút” – hangsúlyozta Vargha Tamás, a tárca államtitkára. Hozzátette továbbá: a katonatörténelem kultúránk szerves részét képezi.

„Hőseinkre a magyar kultúra napján is emlékezünk. Ezt nem csak azért tesszük, mert erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert ők emlékeztetnek minket arra, hogy van mit veszítenünk, van mit megvédenünk” – húzta alá a parlamenti államtitkár, kiemelve, hogy a magyar kultúra napja legfőbb üzenete az: legyünk hűek gyökereinkhez, magyarságunkhoz.

Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója úgy fogalmazott: a kulturális értékeket a katonazenészek hallásunkon keresztül, míg a katonaként szolgáló képzőművészek látásunkon keresztül közvetítik számunkra.

Az ünnepségen Vargha Tamás államtitkár és Somogyi Zoltán vezérőrnagy elismeréseket adtak át. Dr. Varga József nyugállományú ezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetsége elnöke Tóth Zsigmond emlékéremmel jutalmazta azokat, akik a katonai kultúra megőrzése és ápolása érdekében kiemelkedő munkát végeztek.

Címkékkultúra