Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonává válás útján - alapkiképzés Debrecenben

Szöveg: Madura János törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 28. 7:39

Harminc leendő tiszt, altiszt és legénységi állományú katona kezdte meg alapkiképzését novemberben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségében.

Debrecen_alapkiképzés (3)

Az alapkiképzésre bevonulók a szerződéskötést és a kötelező szűrővizsgálatokat követően megkapták egyéni felszerelésüket, és megkezdték azt a héthetes egységes kiképzést, amely során elsajátíthatják a katonai alapismereteket. A katonává válásuk egyik legfontosabb részén, a napi szintű fizikai képességfejlesztésen túl megtanulják - többek között - az alaki, híradó, katonai tereptan, egészségügyi, harcászati és műszaki alapismereteket.

Makó Szilárd közkatona - aki a Bocskai-dandár 39. lövészzászlóaljánál fog szolgálni - elmondta, hogy benne már elég korán megfogalmazódott a katonává válás gondolata. „Mindig is szerettem volna egy olyan elfoglaltságot, amit hivatásszerűen tudok űzni, és úgy hiszem, hogy a Magyar Honvédség erre a legideálisabb közeg.”

Debrecen_alapkiképzés (9)

Kovács Ferenc Dominik közkatona szintén a 39. lövészzászlóaljnál kezdheti majd meg a katonai pályafutását, akit legfőképpen a nagyapja és a nagybátyja katona mivolta motivált. „Számomra a fizikai és a mentális megerősödésben mérhető a fejlődés. A kiképzőinktől rengeteg motivációt kapunk, ami segít átlendíteni a pillanatnyi nehézségeken”.

Dr. Lernyei Ágnes 38 éves családanyaként döntött úgy, hogy megpróbálja a katonai hivatást. „Az alapkiképzésre próbatételként tekintek. Szeretném magamnak bebizonyítani, hogy képes vagyok végig csinálni azt, amit a fiatalabb társaim. Nagyon tetszik az, hogy minden nap szembesülök olyan dolgokkal, feladatokkal, amikben le kell győznöm magam. Ha úgy érzem, hogy már tényleg nem megy, mindig számíthatok a bajtársaimra, akik lelket öntenek belém és nem hagyják, hogy feladjam.”

Az újoncok alapkiképzésük végén elméleti és gyakorlati vizsgákon kell számot adniuk a megszerzett tudásukról, hogy tényleges katonai pályafutásukat megkezdhessék a Magyar Honvédség különböző katonai szervezeteinél.